Фондация „Център по приложни изследвания и иновации“ не е получила нито един лев от държавата. Никога не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства. Няма и да го направи, защото нейната основна дейност е да обучава студенти по иновации и предприемачество, при това безплатно.

Това се казва в писмо на министъра на образованието чл. кор. проф. дхн Николай Денков по повод тиражираните публикации за „кроеж за обир по Харвардски“ и „готвено източване на милиони от Фонда на фондовете“. Той определя информациите като „манипулативна смесица от истини, полуистини и откровени лъжи, навързани помежду им чрез странна псевдологика, в опит да дискредитират министри от служебното правителство“.

В  Отвореното писмо министър Денков обяснява, че Фондация „Център по приложни изследвания и иновации“ е учредена от него и Кирил Петков, за да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството. През обучителния курс за 5 семестъра са преминали 119 студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет – София и други висши училища. Обучението е безплатно. По думите на проф. Денков лекциите се водели от едни от най-добрите специалисти в страната и от високо квалифицирани българи, които работят в чужбина. Част от завършилите курса, след представяне на курсова работа, развивали иновативните си идеи, използвайки безплатно апаратурата в Центъра по приложни изследвания и иновации.

„От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети няма как да се види осъществяваната обучителна дейност, защото тя е безплатна и не изисква извършването на финансови операции. Полученото финансиране от фондация „Америка за България“ е използвано изцяло за ремонта на базата и лабораториите на Центъра по приложни изследвания и иновации, в които безплатно се обучават студентите. Отказът от правата върху управлението и участието във фондация „Център по приложни изследвания и иновации“ от страна на учредителите му е направено по стандартна процедура, която използват всички министри преди подаване на декларациите си в КПКОНПИ“, се казва още в Отвореното писмо.

Проф. Денков заявява, че като настоящ министър на образованието и науката не е подписал нито един документ, свързан с разпределение на „милиарден ресурс от европейски средства за иновации“. Тъй като бюджетът от около 500 млн. лв. за научни изследвания по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е отдавна разпределен на конкурсен принцип. Изпълнението на проектите по тази програма върви по план, заложен от предишни министри в годините назад, и се следи от редица национални структури извън МОН – Комитет за наблюдение на програмата, ОСЕС и др.

Той определя като несъстоятелно е внушението, че консултативните съвети, предложени за създаване към Фонда на фондовете и към Агенцията за иновации, са нещо лошо, в което има „явен конфликт на интереси“ и чрез което тези структури ще бъдат „източени“. Решенията, свързани с разпределение на средства, се взимали от независими ръководни структури.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.