Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов апелира за олекотяване на учебния процес на среща в МОН за агресията

Image_6265043_302

Недопустимо е използването на нерегламентирани средства за заснемане в класните стаи. Доверието е ключов фактор в съвременната образователна система и трябва да работим да го увеличим. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на среща с родители и учители днес. В нея участваха представители на 14 институции, неправителствени организации, работодатели и синдикати.

„Осъждаме всички случаи на агресия, както към децата, така и към учителите. Необходимо е обсъждане на различни теми през обществените съвети и утвърждаване на етичните кодекси на детски градини и училища”, смята министър Вълчев.

Според лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева етичният кодекс е само едната страна на въпроса. Тя апелира да се спазват законите. Лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров смята, че трябва да се преосмислят задълженията на българския учител, като първо той бъде свободен да си върши работата като педагог и второ – да има доверието на родителите.

Двете директорски организации са за иницииране на специални обучения за учителските колективи и обмяна на добри практики.

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов апелира за олекотяване на учебния процес, намаляване на документацията, за да има време за работа с деца и родители, както и за разписване на ясни стъпки какво се прави при насилие и криза в училище.

От Асоциация „Родители“ настояват да бъде осигурено време и пространство за учителите, за да имат възможност за по-активна работа с родителите и учениците.

От Националното сдружение на общините настояват за задълбочен анализ при промяна на делегираните бюджети.

На срещата бяха обсъдени проблеми, свързани с квалификацията и заплащането на учителите, отговорното родителство и създаването на условия за по-сигурна среда в училище.