Увеличава се заболеваемостта сред децата и младежите, докладва здравният министър проф. Костадин Ангелов

Имаме готовност всяка една паралелка в страната да премине към електронно обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Вълчев информира, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата. „В 18 области на страната, по данните на Националната информационна система, има средна заболеваемост над 300 души на 100 000. Там сме препоръчали на началниците на регионалните управления на образованието, като участници в областните кризисни щабове, да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този етап това е разумното“, заяви образователният министър.

Здравният министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите – хоспитализираните деца до 18-годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9, от 4 до 10 години – 9 деца, а останалите са на възраст до 18 години.

„Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на пациентите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“, изтъкна здравният министър.

Припомняме, че Областният кризисен щаб вчера вче решение учениците от 5 до 12 клас да преминат към обучение от разстояние в електронна среда от 15 март. Засега за две седмици.

Министър-председателят разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й, стана ясно още на работното съвещание.