Министърът на горското стопанство на Конго, също е възпитаник на вуза, приветства първокурсници и преподаватели на български и френски

Просветният министър проф. Галин Цоков пожела на студентите да бъдат мотивирани да се развиват в областта на аграрната наука

 

„Трудно ми е да сдържа емоциите си, невероятно вълнуващо е след 30 години отново да минеш по коридорите и да влезеш в залите, където е преминала младостта ти, да се отбиеш в „Чайки“-те и да си спомниш първите студентски години в общежитието. Толкова несигурна бях, когато се озовах тук след една година езикова подготовка в Бургас, всеки ден ме питаха откъде съм. Този университет формира сегашния ми живот и кариера. България е моята втора родина“.

С това емоционално признание започна словото си при откриването на новата академична година на Аграрния университет Ирене Мбуку Кимбаца – министърът по социалните дейности на Демократична република Конго. Тя бе сред официалните гости на президиума като бивш възпитаник на висшето училище, а днес доцент и политик. След като направи уговорката, че българският вече не й толкова добър, колкото преди, затова няма да говори, а ще чете предварително написаното си обръщение, тя се върна в годините назад, за да почете паметта на проф. Спаска Петкова, която навремето я приела в семейството си и я подкрепяла по време на цялото й обучение.

„Не знам дали си представяте какво значи преди 30 г. да се озовеш от Конго в България, струваше ни се, че никога няма да се адаптираме и да се справим с езика, начина на живот, условията в общежитията, където деляхме стаи с хора от различни националности. Но научихме какво е отговорност, натрупахме знания и опит, които ни тласнаха в различни области на научноизследователската и преподавателската дейност, стигнахме и до високи управленски постове. Оправдахме очакванията на нашите родители, които ни посрещнаха като принцове и принцеси, когато се прибрахме в родината“, продължи емоционалното си обръщение Кимбаца, облечена в традиционен тоалет.

Заедно с нея в делегацията от Централна Африка бе и Росайли Матондо – министър на горското стопанство на Конго и също кадър на Аграрния университет. Тя избра да говори едновременно на български и френски. „Имам дъщеря, която е родена тук, затова България е винаги в сърцето ми. Трябва да учите усърдно, да бъдете концентрирани и да знаете какви искате да бъдете утре“, обърна се към първокурсниците Мотондо, като благодари на Янко Йорданов – извънреден и пълномощен посланик на България в Нигерия за възможността да бъдат тук, както и за поканата на ректора проф. Христина Янчева.

Свидетели на церемонията по старта на новата академична година бяха също Ренске Фос – временно управляващ посолството на Република Южна Африка, Янг Тян от образователния отдел на китайското посолство у нас, министърът на образованието проф. Галин Цоков, ректорът на Университета Киркларели в Турция – Бюлент Шегерюр, както и ректорите на пловдивските висши училища.

„Партньорите от бизнеса оценяват високото качество на подготовка на студентите на Аграрния университет, който вече е част от европейския университетски алианс UNIgreen, осигуряват стипендии за най-изявените, както и работни позиции. Затова бъдете мотивирани да се развивате в областта на аграрната наука под менторството на вашите академични водачи“, обърна се към новоприетите над 500 студенти министър Цоков.

В словото си ректорът проф. Христина Янчева постави фокус върху новия акцент в обучението, а именно съвместните специалности и програми с партньорски чужди университети.

По традиция първокурсникът Петър Бучов от специалност „Декоративно градинарство“ прие от абсолвента лозаро-градинар Станислав Колев символите на плодородието с обещанието да утвърждава авторитета на висшето училище.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.