Министърът на горското стопанство на Конго, също е възпитаник на вуза, приветства първокурсници и преподаватели на български и френски

Просветният министър проф. Галин Цоков пожела на студентите да бъдат мотивирани да се развиват в областта на аграрната наука

 

„Трудно ми е да сдържа емоциите си, невероятно вълнуващо е след 30 години отново да минеш по коридорите и да влезеш в залите, където е преминала младостта ти, да се отбиеш в „Чайки“-те и да си спомниш първите студентски години в общежитието. Толкова несигурна бях, когато се озовах тук след една година езикова подготовка в Бургас, всеки ден ме питаха откъде съм. Този университет формира сегашния ми живот и кариера. България е моята втора родина“.

С това емоционално признание започна словото си при откриването на новата академична година на Аграрния университет Ирене Мбуку Кимбаца – министърът по социалните дейности на Демократична република Конго. Тя бе сред официалните гости на президиума като бивш възпитаник на висшето училище, а днес доцент и политик. След като направи уговорката, че българският вече не й толкова добър, колкото преди, затова няма да говори, а ще чете предварително написаното си обръщение, тя се върна в годините назад, за да почете паметта на проф. Спаска Петкова, която навремето я приела в семейството си и я подкрепяла по време на цялото й обучение.

„Не знам дали си представяте какво значи преди 30 г. да се озовеш от Конго в България, струваше ни се, че никога няма да се адаптираме и да се справим с езика, начина на живот, условията в общежитията, където деляхме стаи с хора от различни националности. Но научихме какво е отговорност, натрупахме знания и опит, които ни тласнаха в различни области на научноизследователската и преподавателската дейност, стигнахме и до високи управленски постове. Оправдахме очакванията на нашите родители, които ни посрещнаха като принцове и принцеси, когато се прибрахме в родината“, продължи емоционалното си обръщение Кимбаца, облечена в традиционен тоалет.

Заедно с нея в делегацията от Централна Африка бе и Росайли Матондо – министър на горското стопанство на Конго и също кадър на Аграрния университет. Тя избра да говори едновременно на български и френски. „Имам дъщеря, която е родена тук, затова България е винаги в сърцето ми. Трябва да учите усърдно, да бъдете концентрирани и да знаете какви искате да бъдете утре“, обърна се към първокурсниците Мотондо, като благодари на Янко Йорданов – извънреден и пълномощен посланик на България в Нигерия за възможността да бъдат тук, както и за поканата на ректора проф. Христина Янчева.

Свидетели на церемонията по старта на новата академична година бяха също Ренске Фос – временно управляващ посолството на Република Южна Африка, Янг Тян от образователния отдел на китайското посолство у нас, министърът на образованието проф. Галин Цоков, ректорът на Университета Киркларели в Турция – Бюлент Шегерюр, както и ректорите на пловдивските висши училища.

„Партньорите от бизнеса оценяват високото качество на подготовка на студентите на Аграрния университет, който вече е част от европейския университетски алианс UNIgreen, осигуряват стипендии за най-изявените, както и работни позиции. Затова бъдете мотивирани да се развивате в областта на аграрната наука под менторството на вашите академични водачи“, обърна се към новоприетите над 500 студенти министър Цоков.

В словото си ректорът проф. Христина Янчева постави фокус върху новия акцент в обучението, а именно съвместните специалности и програми с партньорски чужди университети.

По традиция първокурсникът Петър Бучов от специалност „Декоративно градинарство“ прие от абсолвента лозаро-градинар Станислав Колев символите на плодородието с обещанието да утвърждава авторитета на висшето училище.