Гости от четири държави приветстваха състезателите и изнесоха презентации за обучението по физическо възпитание и спорт на деца със СОП

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и заместникът му проф. Даниела Дашева окуражиха отбора по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България по време на тренировка в “Атрим Арена”. Припомняме, че състезателите ни се върнаха от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин миналата година със сребърен медал. В него влизат деца и младежи със специални образователни потребности от Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващо образование от Пловдив и Асеновград, водени от треньорите Димитър Георгиев и Георги Ангелов.

През настоящата годината Министерството на младежта и спорта ще подкрепи отбора по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България със 110 000 лева по програма на ведомството. По този начин ще могат да се проведат държавни първенства и състезателите ни ще участват в Европейските игри за деца с интелектуални затруднения в Нидерландия през юни. Председателят на федерацията Йорг Шенк изказа благодарност към спортното министерство за оказаната подкрепа. Посещението на министър Илиев бе свързано и със среща по проекта LIA по Erasmus+sport, за която в Пловдив бе делегация от Европейската федерация по хокей на трева.

„Умението да се помогне на някого е едно от най-смислените неща в живота. А щастието по лицата на децата, докато са на терена, доказва, че сте постигнали невероятен резултат. Разчитайте и занапред на подкрепа от министерството“, обърна се министър Илиев към директора на центъра Катя Стоилова и представителите на Българската федерация по хокей на трева.

Министър Илиев и проф. Дашева се срещнаха с екипа на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Пловдив, подпомогнал за сформирането на отбора по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България.

Заедно с тях бяха и представители на федерациите по хокей на трева от Италия, Холандия, Англия и Франция, които изнесоха презентации за обучението по физическо възпитание спорт на деца със специални образователни потребности. Те показаха клипове с двигателни упражнения, подготвящи децата с увреждания за включване в различни видове спорт.

“Децата със СОП не посещават редовно часовете по физическо. Учителите смятат, че са неадекватни да изпълняват указания, а опасенията на родителите са, че могат да се наранят. Така те се оказват обездвижени, а за тях е важно да спортуват. След като нашия отбор по хокей на трева набра популярност, примерът на Пловдив се оказа заразителен и в много градове започнаха да ни следват. Хокеят е отборна игра, която учи децата да се подкрепят и да си сътрудничат, няма пряко съприкосновение и безопасна, освен това е подходяща за момчета и за момичета. Резултатите са налице и доказателството са нашите деца и ефектът, който оказва този спорт върху тях”, казва директорът на центъра Катя Стоилова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.