16 са отличниците на Юридическия факултет, сред тях е Елеонора Димитрова, която завършва с успех 6.00

Министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов ще връчи дипломите на абсолвентите отличници от Юридическия факултет на Пловдивския университет. Сред гостите на церемонията, насрочена за 2 юли от 10.30 часа в Спортната зала на висшето училище, са представители на президентството, местната власт, магистрати, Адвокатска колегия – Пловдив.

Това е 24-ят випуск, при който се дипломират 100 студенти от редовна и задочна форма на обучение. 16 са отличниците, сред тях има и пълен отличник с успех 6.00 – абсолвентката Елеонора Димитрова.

От „Сиела Норма“ предоставят книги и безплатен едногодишен абонамент за правно-информационната система „Сиела“ на отличниците, издателство „Сиби“ предоставя безвъзмездно книги. Районният прокурор на Пловдив – д-р Чавдар Грошев, също ще връчи награди, които са осигурени лично от него.

Това е първата присъствена официална церемония за връчване на дипломи в Юридическия факултет от началото на пандемията с Ковид-19, като събитието ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

През учебната 2021/2022 г. Юридическият факултет на ПУ ще приеме 110 студенти по държавна поръчка в специалност „Право“ – редовна форма; 30 редовно в платена форма и 20 задочно платено обучение.

Приемът ще е без полагане на конкурсни изпити по български език и по история, а само с оценка от държавен зрелостен изпит по български език и литература и оценката по История на България (задължителна подготовка) от дипломата за средно образование. Kогато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по История на България, като едната от тях е от ДЗИ, а другата – от задължителната подготовка, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит.

Срокът на обучение е 5 години. Завършилите придобиват юридическа правоспособност след провеждане на стаж, организиран от Министерството на правосъдието. Те могат да работят като адвокати, съдии, прокурори, следователи, разследващи полицаи, юрисконсулти и юридически съветници в държавните и местните органи и организации, в търговски дружества и др., като нотариуси, арбитри, съдия-изпълнители и на други длъжности, за които се изисква юридическо образование.