Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в СУ „Найден Геров“. Възложен е пълен одит на училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН.

Според известното до момента в СУ „Найден Геров“ са писани оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължавала с месеци и в нея са се включвали няколко учители. Според днешното прессъобщение от пресцентъра на МОН основното съмнение е, че нарушението е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.

РУО – Пловдив установява нарушението, изисквайки обяснения от директора и допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на прокуратурата.

„Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, подчерта министър Цоков.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.