„Директорите могат да подават заявки за превключване към ОРЕС, издавам заповед същия ден“, каза акад. Николай Денков

9 дни междусрочна ваканция ще бъде обсъдена на Отраслов съвет със социалните партньори в петък

„Няма причина да затваряме училища на национално ниво, тъй като има институции без нито един заразен. Ключов остава локалният подход“. Това каза министърът на образованието акад. Николай Денков на пресконференция, в МОН на която представи приоритетите на стария нов екип.

Той уточни, че и в момента продължава да действа старият механизъм, при който директори могат да подават мотивирани заявления за превключване към ОРЕС. От 4 до 14 януари 2022 г. са издадени 271 разрешителни за преминаване към обучение от разстояние – на паралелки или цели училища.

„Молбите са обработват още същия ден. Аз съм в МОН до 20 часа вечерта, за да подписвам заповедите, така че на следващия ден вече обучението да се води онлайн“, каза Денков и посочи национални данни от статистиката към момента: 3,6% карантинирани учители, 2,3% карантиниран непедагогически персонал и 2,8% карантинирани ученици. Най-много са карантинираните преподаватели в област Благоевград – 8,53%, при учениците най-голям е проблемът в област Бургас, където поради карантина отсъстват 4,96% от тях. Най-спокойно е в област Търговище. Там карантинираните учители са 1,08%, при учениците този дял е едва 0,55%. В столицата под карантина са 4,53% от преподавателите и 3,04% от учениците.

Той е на мнение, че трябва да се обсъди възможността за по-дълга междусрочна ваканция, което ще бъде направено на Отраслов съвет със социалните партньори в петък. Неговото предложение е между първия и втория срок да има общо пет неучебни дни в седмицата от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Един от тях е междусрочната ваканция. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари.

„Една от причините да предложа този период е прогнозите на специалистите, че точно тогава се очаква пик на заболеваемостта. Втората – натовареността на учители и ученици при завършване на първия срок“, каза още Денков. На въпрос какво се случва с карантинирани ученици или такива, избрали да се обучават онлайн, с оформянето на успеха, той заяви, че няма заповед, която да изисква те да се явяват за присъствено изпитване в училище. Направената от него препоръка през декември била с идеята за осигуряване на по-голяма справедливост при оформяне на срочните оценки, но там, където има пречка това да се случи сега, не бивало да се поставят в риск здравето на ученици и учители.

Министърът припомни, че все още има разнобой между родителите относно присъственото и обучението от разстояние. На този етап 12-15 на сто от учениците се обучават неприсъствено по желание на родителите.

Що се отнася до по-ранното започване на новата година с цел попълване на дефицитите, той заяви, че дискусията по въпроса тепърва предстои да бъде отворена. Същото се отнася и за мандатността на директорите. А мерките за компенсиране на пропуските ще бъдат набелязани след края на тази вълна.