Красимир Вълчев посъветва да не се правят планове за юни. Ще се отучва в съботите, през лятото, в началото на следващата учебна година

Няма да има нулева година. За това бе категоричен днес министърът на образованието Красимир Вълчев. За ваканциите ще се решава според ситуацията. Оглеждат се варианти да се учи в съботите, да се удължи учебната година през юни, да се отнеме великденската ваканция или да се започне по-рано през септември догодина. 60% от настоящата учебна година е минала и оставащите занятия за нови знания ще отнемат около 30-35 дни. По думите на министъра ще се търсят начини за преструктуриране и различни варианти за наваксване според това колко продължи извънредната ситуация, добави той. До 29 март ще бъдат изгубени 22 дни, което надхвърля възможностите само за преструктуриране на учебното съдържание.

“Има пет възможни сценария за наваксване на пропуснатите занятия по време на извънредната ваканция, но не е задължително да избираме един от тях сега, защото имаме голямо неизвестно докога ще продължат извънредните мерки. При всички случаи не съветвам никого да си прави планове за юни”, каза още на извънредният брифинг министърът.

За провеждането на националните външни оценявания сценариите са още повече. “Най-лошият вариант ще е, ако до датите им няма занятия. Но много лесно можем да съкратим изпитните материали и да съдържат само изучаваното през първия срок”, успокои министърът.

Що се отнася до предварителните кандидатстудентски изпити във вузовете, тях категорично няма да ги има.

“Впечатляващо и забележително е случващото се презпоследните дни в образователната системата – проявява ентусиазъм, много часове работа, за да се осигури обучение. Видях професионализъм и отдаденост, обнадежден съм”, каза министърът на брифинг в Министерския съвет.

Близо 89% от учениците са готови да се включват в обучение в електронна среда. По думите му партньорството между родителите и учителите е предпоставка за реалното осъществяване.

Министър Вълчев съобщи, че всяко училище само е избрало формата – синхронно или асинхронно, която е по-достъпна – през електронна поща или интернет приложение, с поставяне на задачи по телефона. При работа с виртуална класна стая може един учител да работи с няколко паралелки, учител от друго училище да се присъединит.

„От 5 до 20 пъти има увеличение на трафика в най-голямата платформа за дистанционно обучение. Допълнителни технически проблеми са неизбежни, никой не е готов за тази екстремна ситуация. Очаква се проблемът бързо да бъде отстранен”, уточни министърът. Той съобщи, че на всички училища са изпратени акаунти за работа в платформата на Майкрософт TЕAMS, което е безплатно.

От МОН са създали 865 000 профили на всички ученици и учители, които ще разпратят в помощ на стартиращото онлайн обучение. Но най-добре е да се работи с платформите, с които са свикнали.

С мобилните оператори са водени разговори да има повече точки в етническите квартали и в селата, където нямат интернет свързаност и частично да бъде решен проблемът. При липса на устройства – ще се работи по телефона, а медиатори ще предоставят разпечатани материали по домовете при всички мерки за сигурност.

„Ситуацията е екстремна. Отказваме се от единна организация. Принципът е колкото – толкова, за да минимизираме щетите“, обобщи Вълчев.