Точно година след старта на механизма за обхват, който тръгна пилотно от Пловдив, Красимир Вълчев призова училища, МВР и общини да издирят неприбраните

Директори назначават психолози и образователни медиатори с парите от санкционираните родители, искат бонуси и за себе си

„Не се изкушавайте да криете отсъствия! Така не помагате нито на себе си, нито на системата”. С този призив се обърна към училищни директори от Раковски рано тази сутрин министърът на образованието Красимир Вълчев. Точно година след старта на механизма за обхват на подлежащите на задължително обучение, който тръгна пилотно от Пловдив, министърът, заедно с областния управител Здравко Димитров, директора на ОД на МВР Атанас Илков и началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова се срещнаха с школски шефове, за да чуят проблемите и набележат ефективни мерки за предстоящите обходи. Срещата се състоя в читалище „Кирил и Методий” в Раковски, на която присъства и кметът на общината Павел Гуджеров.

„Съзнавам колко е трудна задачата ви, какви други проблемите имате за решаване, но трябва да се справим. Ще бъдем безкомпромисни към директори, които крият отсъстващи. МОН разполага с мобилни екипи и те ще продължат да правят внезапни проверки. Пишете отсъствия, още повече, че променихме частично системата за финансиране и сега се гарантират средства и за по-малките училища”, предупреди министърът.

Той увери учителите и директорите, че няма да са сами в усилията си, тъй като е невъзможно да се справят без подкрепата на останалите институции – полиция, социални служби, общински администрации. Водят се преговори дори с Инспекцията по труда, прокуратурата и здравното министерство. На полицията пък се разчитало да ходи по кварталите с учителите, за да създава респект.

Вълчев акцентира и върху налагането на наказателни актове от страна на местните администрации към родителите, които не пращат редовно децата си в клас. Той не скри факта, че в повечето случаи сумите са несъбираеми, но колкото и нищожен да бил процентът на внесените глоби, той все пак давал на семействата да разберат, че държавата работи. В този смисъл призова директорите да подават системно информация до социалните за отсъстващите, което да рефлектира върху семейните помощи.

Тук учителите и директорите се жалваха от изключително голямата бумащина, която съпровожда описването на отсъстващите, предупрежденията, наказанията и т.н. Вълчев обеща още корекции в наредбата за приобщаващо образование, в която се предвиждало въвеждането и на електронни досиета.

Директорът на училището в Брезово Милко Сарафов фокусира вниманието върху един от основните проблеми по време на обходите, а именно адресната регистрация. Част от децата се водели на един постоянен адрес, при проверка се оказвало, че той е временен, а когато тръгнели да го издирват, ставало ясно, че то е в Сливен.

За какво харчат парите, които получават от глобените родители, поиска да узнае министърът и даде пример, че различните училища се ръководят от индивидуалните си нужди, като работа по интереси, попълване на пропуските по български език и т.н. В ОУ „Христо Смирненски” в Брезово и в ОУ „Хр. Ботев” в Раковски” са назначили психолози, тъй като до момента не са могли да си го позволят, заради липсата на достатъчно средства в бюджета и по-малкия брой ученици. Останалите осигурявали допълнително финансиране за учителите, ангажирани в обхвата и последващата работа с проблемите деца.

Директорът на ОбУ „Хр. Ботев” в Дълго поле Стойна Делчева пък поиска бонуси да могат да получават и школските шефове, които в момента са изключени от списъците. В ръководеното от нея училище вече има практика всеки учител да попълва карта за самооценка, в която посочва конкретна информация за направените от него обходи, работа с родителите и извънкласни дейности. Така всеки събирал точки, на базата на които се разпределяли и средствата, дошли в училище след наложените санкции.

По данни на Регионалното управление на образованието за миналата учебна година в Раковски са били върнати и задържани 125 деца, пет от които повторно са напуснали системата. Новоотпадналите са 47, уточни началникът Иванка Киркова.