Как гледате на преписването и на поръчените курсови работи по интернет, провокира студентите Меглена Кунева и поясни, че парите за висше образование не се намаляват

Ректорът проф. Запрян Козлуджов й връчи почетен плакет на вуза и “История славянобългарска”

DSCF8120

“Струва си да се помага на този, които може повече. Не бих изливала пари в пясъка”. Така министър Меглена Кунева отговори на първия въпрос при срещата със студенти и преподаватели от Пловдивския университет днес относно бъдещето на Химическия факултет. Кунева заяви, че е подробно е запозната с нуждата от незабавно преместване на факултета, който се помещава в реституирана сграда вече 20 години, но сега собствениците са заявили инвестиционни намерения. След като направи уговорката, че съвместява много длъжности, но не и финансов министър, тя обяви, че е водила конкретни разговори с министър Владислав Горанов за 3 млн. лева.

“Не става дума за необозримо бъдеще. Ще направя всичко възможно да осигуря парите, още повече, че и университетът ще дофинансира. ПУ го заслужава”, каза Кунева.

Относно приоритетните специалности, които МОН ще подкрепя, тя обясни, че с последните промени на Закона за висше образование, приети през март, е публикуван списък с 36-те направления, които са в секторите, в които има недостиг на кадри, а сега предстои да се определят и защитените профили.

Защо има толкова вузове у нас, защо стипендиите на българските студенти са по-ниски от тези на чуждестранните у нас, какво ще стане с икономическите специалности и защо парите за висше образование у нас са толкова малко бяха част от въпросите, с които студентите атакуваха Кунева. Тя се съгласи, че средствата за университетите са далеч под средното европейско ниво, но успокои, че парите за вузовете не намаляват.

DSCF8134

“Никой не дърп хората да не учат право или икономика. Пазарът на образованието е едно, пазарът на труда казва друго. Имаме нужда от математици, инженери, химици, педагози, IT специалисти. Затова държавата ще стимулира тези направления. Предвижда се повишаване на средства за издръжка на студент с 20 на сто. Конкуренцията ще доведе до оцеляване на най-добрите. Ще дадем възможност на университетите да се профилират”, каза Кунева. По данни на МОН само 25 на сто от завършилите туризъм са се реализирали по специалността си, а в същото време има глад за услуги, свързани с туризма. По-малко от 20 на сто от дипломираните със специалност “История” са учители, останалите изобщо не работят според квалификацията си.

Директорът на дирекция “Висше образование” в МОН Мария Фъртунова поясни, че ако през 2011 година за стипендии са заделяни 25.5 млн. лева, то миналата година сумата е била 31.7 млн., но се е увеличил броят на докторантите, студентите инвалиди и сираци.

Студент от Билогическия факултет провокира Кунева за мнение относно шумния скандал с професора от НСА, който поиска секс срещу взимане на изпит.

“Аз лично бих го уволнила. Академичният съвет на НСА вече го направи. Не съм доволна, че този човек не е изправен пред Комисията срещу дискриминация. Надявам се момичето да заведе иск за тормоз и да го спечели. Но в този ред на мисли искам да ви попитам как гледате на преписването? А на курсови работи, които се поръчват по интернет? На купуването на изпити и дипломи?”. Студентите признаха, че ги заливат с оферти за готови курсови и дипломни работи не само в мрежата, но и емисари край вуза предлагали услугите си.

На финала ректорът проф. Запрян Козлуджов връчи на министър Кунева почетен плакет и “История славянобългарска”.