Повишението на минималната работна заплата от 650 на 710 лева най-вероятно ще влезе в сила от 1 април и няма да важи със задна дата. Това стана ясно от заседание на бюджетната комисия в парламента. В отговор на въпрос на бившия министър на образованието и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев зам.-министърът на финансите Росица Велкова обясни, че увеличението ще бъде включено в разчетите на държавния бюджет от началото на второто тримесечие.

По отношение на възнагражденията на учителите, които зависят от стандартите за издръжка, има теоретична възможност за увеличение със задна дата от 1 януари. Най-вероятно обаче повишението ще е само за деветте месеца от април до декември. Очаква се то да бъде с по-малък процент в сравнение с ръста в предходни години.

Изключение в политиката за задържане на доходите в бюджетната сфера ще има само в сектори с договорени ръстове като образованието и отделни позиции, обвързани с размера на средната заплата.

Бюджетната комисия прие на първо четене законопроект, с който се уреждат въпроси до приемането на държавния бюджет за 2022 г.