Повишението на минималната работна заплата от 650 на 710 лева най-вероятно ще влезе в сила от 1 април и няма да важи със задна дата. Това стана ясно от заседание на бюджетната комисия в парламента. В отговор на въпрос на бившия министър на образованието и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев зам.-министърът на финансите Росица Велкова обясни, че увеличението ще бъде включено в разчетите на държавния бюджет от началото на второто тримесечие.

По отношение на възнагражденията на учителите, които зависят от стандартите за издръжка, има теоретична възможност за увеличение със задна дата от 1 януари. Най-вероятно обаче повишението ще е само за деветте месеца от април до декември. Очаква се то да бъде с по-малък процент в сравнение с ръста в предходни години.

Изключение в политиката за задържане на доходите в бюджетната сфера ще има само в сектори с договорени ръстове като образованието и отделни позиции, обвързани с размера на средната заплата.

Бюджетната комисия прие на първо четене законопроект, с който се уреждат въпроси до приемането на държавния бюджет за 2022 г.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.