Бивш ученик е поискал да направи дарение от 10 000 лева, родители звънят на директора Грозденка Николова с предложения за помощ

Всички ученици от ОУ „Душо Хаджидеков“ ще бъдат преместени за началото на учебната година, а в сградата, чийто покрив изгоря вчера, няма да се провежда учебен процес. Това стана ясно днес на среща в община Пловдив, на която присъстваха кметът Здравко Димитров, заместниците му Стефан Стоянов и Пламен Райчев, началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова и директорът на училището Грозденка Николова.

Първолаците и децата втори клас ще бъдат в подблоковите пространства в съседство на училището, в които по принцип  учат най-малките. Това са общо 6 паралелки.  Учениците от трети, четвърти и пети клас ще стартират 15 септември във втората сграда на учебното заведение в кв. “Съдийски”, т.е. бившето ОУ „Георги Бенковски“. Шести и седми клас пък са пренасочени към СУ “Климент Охридски”.

Здравко Димитров изрази увереност, че покривът ще бъде възстановен максимално бързо, като до 7 септември ще бъдат готови количествено-стойностните сметки по два варианта. Първият е покривът да се направи плосък, а вторият – с керемиди. Веднага след това ще се възложи ремонтът. На следващата сесия на Общинския съвет ще бъде гласувано отпускането на средства, за да може по най-бързия начин да стартират ремонтните дейности.

Днес се очаква на място да дойдат експерти от ЗД „ОЗК Застраховане“ да оценят щетите. Добрата новина е, че благодарение на бързата реакция на пожарната и общината класните стаи са запазени и почти невредими. Не се налага основен ремонт на цялата сграда, а само на покрива. По информация от вчера на покрива e намерeна газова бутилка с горелка. Причините за инцидента ще станат ясни в хода на досъдебното производство, което се наблюдава от Районната прокуратура. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са и свидетели. Предстои да бъде назначена пожаротехническа експертиза.

Бивш възпитаник на училището е поискал да дари 10 000 лева за възстановителните дейности. Директорът Грозденка Николова каза, че родители непрекъснато звънят, за да предложат всякаква помощ.

„Опитайте се да успокоите и окуражите екипа си, защото е важно 15 септември да започне оптимистично и за учителите, и за учениците“, обърна се зам.-кметът Стоянов към Николова.