%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%84%d0%be%d0%bd-small-760x390

Промяна в реда на изплащане на работните заплати на работещите по служебни и трудови правоотношения с Община Пловдив стресира днес образователната гилдия под тепетата. Притеснени учители алармирали синдикатите, че с влизане в сила на изменението в реда на изплащане на месечните възнаграждения от 1 януари 2017 г., ще останат без пари в първия месец на новата година.

Според актуализираните правила в резултат на промяна на счетоводната политика на общината,  плащанията ще стават авансово до осмо число на текущия месец и окончателно – до двадесето число на следващия.

“Досега авансът се изплащаше в началото на месеца, а останалата част от заплатата в края на същия месец. Сега обаче месечното възнаграждение ще се дава не през настоящия, а през следващия месец. Това означава, че хората ще останат без пари през януари. Има такива, които не взимат аванс и трябва да чакат заплата до 20 февруари. Абсурдно е, повечето са взели кредити и трябва да ги погасяват в срок”, коментира регионалният председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Цило Нейчев.

Областният координатор на Синдиката на българските учители Петрана Калоферова обясни, че научила за промяната от притеснени учители на детски градини. Според нея от общината трябвало да уведомят предварително социалните партньори, според сключения Колективен трудов договор за образованието, за да не се създава напрежение.

От общината обясниха, че промяната касае всички общински служители и утре събират синдикатите, за да разяснят ситуацията.

Надяваме се да вземем поне премии в края на годината, за да ги спестим за проблемния януари, коментираха учители.

6 КОМЕНТАРА

  1. Така е с малоумни комунисти на власт 70 години, а вие си ги избирайте пак и пак

  2. Хората в цивилизован свят въвеждат почасово и седмично заплащане ,а ние от културната столица ще бъдем само с два месеца назад. Къде сме ние-къде са те.

  3. Нормалното е заплатата да се получава в следващ месец, след като е изтекал текущия. Всички нормални фирми работят така.

  4. Те работят така нормалните фирми – съгласявам се, но не е нормално на седми декември да разбереш че ще вземеш заплата в края на месеца и после ще ти платят чак в края на февруари….След куп празници и в най студените зимни месеци, когато сметките набъбват, хората ще са принудени да задлъжнеят дали към приятели,дали към финансови институции без значение.Така се прави, а синдикатите спят.Никой не защитава правата на работещите, само им се плаща членски внос…

  5. Възмутително е, че го съобщават сякаш имаме натрупани не кредити, а спестовни влогове! Е, на някой може и да не му пука, защото ги има! Но на мен ми причерня, защото имам и сега дългове, и пак ще взема , за да сложа някой чорап под елхата/няма бонуси при нас/, а януари и февруари ще съм с кожух в къщи и на свещ с куче водач , а на всичкото отгоре ……..работя ! ПреЦтавяте ли си , що за нормалност е?!?!

  6. защо в началото на месеца да дават заплатите за предходния месец а на 20 число да дават аванс. Това ще е по нормално и хората няма да изпитват толкова затруднение. Те не мислят за хората

Коментарите са затворени.