Публиката ще може да види спектакли за деца и за възрастни на трупи от цялата страна и да участва в три конкурса

Месец на Джани Родари обявява Държавен куклен театър – Пловдив. Фестивалът ще се състои от 1 до 31 октомври по повод 100-годишнината от рождението на големия италиански писател, която отбелязваме на 23-ти.

В рамките на събитието публиката ще може да види спектакли за деца и за възрастни на куклени театри от цялата страна. Спектаклите са разнообразни като форма и визия и представят богатите възможности за интерпретация върху текстовете на Джани Родари. На пловдивска сцена ще гостуват Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, Държавен куклен театър – Сливен, Столичен куклен театър, Държавен куклен театър – Варна, а актьорът Живко Джуранов ще прочете по своя неповторим начин някои непоставяни приказки.

Основен фокус на събитието е детското творчество. Самият Джани Родари казва, че „Ако трябва да научим децата да мислят, първо трябва да ги научим да измислят”. Следвайки съвета му, екипът на театъра е предвидил творчески работилници след всяко детско представление от фестивалната програма. Малките зрители ще имат възможност да открият, че всичко може да оживее и да се превърне в кукла – дори плодовете и зеленчуците, да разкажат собствените си приказки чрез музика и движение, да се научат как да създават чудеса от най-обикновени балони.

За родителите, които искат да разберат повече за важността на фантазията и да получат практически насоки как да помогнат на децата си да я култивират и развиват още от ранна възраст, ще има специална „работилница за родители”, водена от детския психолог и логопед  Ивелина Стаменова.

„Месец на: Джани Родари” дава възможност на децата да се развихрят като писатели и художници с три конкурса: за рисунка, вдъхновена от „Приказки по телефона” в две възрастови групи – 4-7 г. и 8-12 г., за стихотворение и за приказка – за деца от 8 до 12 г. За победителите ще има награди. Най-добрите стихотворения и приказки ще подбере писателят Димана Йорданова, а рисунките ще оценяват ученици от НХГ „Цанко Лавренов” и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Отличените творби ще бъдат отпечатани в книжка, а картините на децата ще бъдат изложени във фоайето на Държавен куклен театър – Пловдив и ще се продават на символични цени с благотворителна цел.