Събираш 6 печата, печелиш посещение на детски оперен спектакъл или представление в Кукления театър

Уикендите в четирите пловдивски музея, Градската галерия и НБ „Иван Вазов“ през месец февруари ще са посветени на децата. Инициативата, която има за цел да покаже на малчуганите и техните родители богатството на експозициите в града, минава под мотото #ЗАЕДНО. Предвидени са образователни лекции, творчески дейности и игри.

Идеята за инициативата е на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и е била подкрепена от директорите на културните институции, като всяка от тях е подготвила изненади за децата в предстоящите уикенди. Те ще имат възможност не само да посетят експозициите безплатно, но и да се включат в различни занимания и да получат подаръци.

За „Месец на децата в музеите на Пловдив“ е отпечатана специална картичка, която желаещите могат да получат в някой от обектите. Децата, които съберат 6-те печата ще участват в общо заключително събитие, отново безплатно. Те ще могат да посетят детски спектакъл на Опера Пловдив през март или представление от афиша на Кукления театър при спазване на всички противоепидемични мерки и капацитет на залите 30%.

В края на февруари ще бъде оповестен начинът на организация и всички, представили картичката, ще получат безплатните си билети.

Регионалният исторически музей се включва в инициативата с двете експозиции: “Българско възраждане” на ул. “Цанко Лавренов” в Старинен Пловдив и “Съединение на България” на пл. “Съединение“. Градската художествена галерия участва с експозициите в общо 7 сгради. Това са: ГХГ – зала ул. Княз Александър Батенберг № 15 – временна експозиция, изложбена  зала Пловдив 2019 – временна експозиция, изложбена зала „Капана“ – временна експозиция, експозиция Иконна сбирка, експозиция „Енчо Пиронков“, експозиция Мексиканско изкуство (и експозиция „Цанко Лавренов“ в същата сграда) и експозиция „Георги Божилов – Слона“.

Своите богатства и интересни експозиции ще покажат също Регионален етнографски музей в Стария град, Регионален археологически музей и Регионален природонаучен музей.

НБ „Иван Вазов“ се включва с инициативи в детския отдел на библиотеката.