Ученици от СУ “Св.св. Кирил и Методий” с концерт, филм, авторски танц и изложба след двугодишно теренно проучване

Обединено от идеята, че най-лесната рецепта да научиш младите хора е да ги накараш да съпреживеят, СУ “Св. св. Кирил и Методий” финансира етнографско изследване, създаването на документален филм, танц, концерт и фотоалбума със снимки от проучването на обичая Бабинден.

Повече за историята на проекта ще разкажат постерите в Цар-Симеоновата градина, които ще бъдат поставени от 1 до 15 май. А в Деня на танца – 29 април, от 19 часа в Дома на културата ще бъде премиерата на авторския танц “Бабинче” на хореографа Боян Алексиев и на едноименния филм с автор Марин Вулджев, който разказва за теренните проучвания на обичая чрез разкази на свидетели, участници в празника. Концерт-спектакълът показва избора на младите хора между дискотеката и мегдана. Публиката ще види изцяло нов репертоар на представителен танцов ансамбъл “Марица” с включени танци на ансамблите “Тракия”, “Загоре”, “Странджа”, както и “Добруджански танц” по хореография на Боян Алексиев и музика на Стефан Цонев.

Гости ще са първокурсници от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство, които ще представят първите танци на студентите хореографи Мартин Тодоров и Симона Маринова – възпитаници на училището и участници в изследването. Участие ще вземе и Фолклорен ансамбъл “Тракия”, в чийто колектив също има кадри на училището.

Историята на проучването

Концертът е резултат на двугодишен труд на учителите и учениците при СУ “Св. св. Кирил и Методий” от професия “Дизайнер” (специалност “Рекламна графика”) и професия “Танцьор” (специалност “Български танци”).

Въз основа на направените проучвания с учениците си хореографът Боян Алексиев разработва танц “Бабинче”. Изпълнители са учениците, участвали в изследването на терен. Танцът е нов прочит на обичая Бабинден, видян през погледа на младите хора. Той обобщава различните етапи на развитие на обичая отпреди 150 години до днес. Музиката е на Петьо Кръстев, а костюмите са изработени по автентичен модел от Йордан Симонски.

Учениците посетили Разлог, за да се запознаят с характерните обичаи за Пиринска етнографска област и празника Бабинден. Обичай, показващ признателността на българката към човека, спомогнал за появата на новия живот – “бабата” (акушерката). Освен ритуалното “умиване” с вода от “крондир”, на ръцете на “бабата” се даряват сапун и кърпа. Всяка жена, “бабувала” през последната година, е със “заденато” бебе в “цедилка” на гърба си и заедно с всички майки, родили през последната година, излизат на мегдана, където се играе “бабино хоро”. Първоначално то се включвали само от “бабите” и майките, по-късно е било под съпровода на гайда. В днешно време се играе на зурни и тъпани, като в хорото се включват стари и млади, включително и мъже. Празникът е силно застъпен в празничния календар на Разлог и околните села.

Младите изследователи посещават Народно читалище “15 септември 1903-1909”, където научават повече за обичая и виждат автентични модели на празничния костюм в региона. В Историческия музей гледат възстановка на обреда.

В продължение на няколко месеца учениците описвали личните си впечатления от празнуването, създавали текстове за обичая, обработвали снимките. А след това се срещнали с бабите от село Добърско, за да запишат техните разкази за обичая и ги съпоставят с направеното проучване.

„Най-голямата си награда получихме от учениците. В продължение на месеци те оставаха доброволно след часовете, за да пишат и репетират. А учителят беше ментор в творчески екип“, споделя директорът Таня Николова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.