Масово тестване на учителите за коронавирус започва идната седмица, обяви на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Чакат се конкретните инструкции от РЗИ относно организацията, като засега е ясно, че антигенните тестове в общинските училища ще се правят от медсестрите. Уточнява се каква схема ще се приложи в държавните училища. На места вероятно ще се наложи РЗИ да поеме организацията, тъй като не във всички учебни заведения има медицински кадри. Педагозите ще бъдат викани по списък, за да не се допуска струпване, а учителите на 5-12 клас – след като приключат онлайн занятията си.

Според Наредбата за здравните кабинети в детски заведения и училища от април миналата година е задължително да има медицински специалист при над 800 ученици в школото и повече от 60 деца в детската градина, като директорите могат да осигурят по свое усмотрение и при по-малък брой. В малките населени места практиката е една медсестра да обслужва по няколко училища.

Изключително сме притеснени дали ще успеем да се справим, защото от нас не е подготвена за извършването на подобна манипулация, споделиха пловдивски медсестри. Които очакват да получат инструкции от общинските здрави инспектори.

Очаква се и стартът на ваксинирането на учителите и непедагогическия персонал. Още не е ясно кога ще бъде дадено началото за Пловдивска област. По думите на здравния министър от понеделник започват дейностите по втората фаза, в която влизат и учителите, но те ще стартират само там, където има нужните количества ваксини за желаещите от първа фаза.

Очакванията на РЗИ Пловдив са в събота да дойде пратка с количества за втората доза на вече ваксинираните медици. От пристигането на още ваксини ще зависи кога ще се започне и втората фаза, т.е. имунизирането на учителите. Процесът ще върви успоредно за хората от първа и втора фаза на Националния ваксинационен план.

По данни на МОН 21% от работещите в системата на образованието в страната са заявили желание да бъдат ваксинирани. В Пловдивска област те са 16,49%.

По данни на РЗИ през изминалите 24 часа са регистрирани и два случая на КОВИД-19 в детски заведения –  учител от ДГ „Щастливо детство“ в Раковски, където е наложена карантина на 30 деца и двама души от персонала, и на помощник-възпитател на 2Б  група от ДГ „Люляк“ в Пловдив, също е наложена карантина на 24 деца от и двама души от персонала.

Утре се очаква и списъкът с дейности, които няма как да се провеждат ефективно в електронна среда и не могат да бъдат отложени. Става дума за учебни практики, изпити за формиране на оценка и държавни изпити. Очаква се в училище да бъдат викани и изпитвани децата, които не са посещавали редовно занятията в електронна среда и нямат достатъчен брой оценки, за да завършат първия срок.