По-добре десет пъти да се изпотиш, отколкото да се напиеш, убеден е ректорът на МУ Пловдив проф. Стефан Костянев

zala_otbor

Студентите от Медицинския университет в Пловдив ще учат физическо не само в първи курс, а до края на следването си. Нововъведението стартира от догодина, заяви ректорът проф. Стефан Костянев на откриването на  тотално обновената спортна зала „Медик” във висшето училище. Тя е пригодена за волейбол, футбол, баскетбол, тенис на маса, тенис на корт и аеробика. Преобразяването на съборетината отпреди 40 години  е глътнало 300 000 лева. Уредите са чисто нови, настилката е мултифункционална. Залата е предназначена за учебните групи на университета и за провеждане на състезания.

„По-добре 10 пъти да се изпотиш, отколкото веднъж да се напиеш, защото спортът е единственото спасение в това напрегнато ежедневие, а студентите по медицина са едни от най-натоварените”, категоричен е ректорът и добави, че се готви да учреди спортни стипендии. Тъй като Медицинският университет има много добри спортисти, по примера на западните университети, тези които са с принос към националния спорт, ще получават и съответното възнаграждение. Стипендиите ще са същите като за отличниците. Отборът на Медицинския взе първо комплексно място на Националните летни игри в Албена, където студентите показаха отлични умения по волейбол, баскетбол, футбол и баскетбол.

По време на състезанията на Националната студентска лига МУ-Пловдив се класира на  второ и трето място по волейбол, първо и трето по тенис на корт, второ по тенис на маса и четвърто по футбол.

С нови спортни съоръжения се доби преди седмици и Медицинският колеж. Там са изградени баскетболно и волейболно игрище, две игрища за тенис на корт и мини футболно.