На трето място се класираха отбори от ПГ по електроника и електротехника и ПГ „Владимир Заимов“ – Сопот

Единадесетокласникът от Математическата гимназия Стоян Ганчев е носител на голямата награда на VII-то изложение конкурс за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. Младежът спечели журито с разработен от него медицински софтуер. Използвайки данни за телесна температура, ниво на кислород в кръвта и пулс, може да се идентифицират първоначални грипоподобни симптоми. При навременното предупреждение ще се предотврати задълбочаване на болестта, а дългосрочното наблюдение би позволило направата на анализ на здравословните показатели. Стоян получи плакет, диплом за цялостно представяне и премия от 1000 лева.

„Предлагаме като решение 3D моделирано и отпечатано смарт устройство, управлявано от контролер Esp32. Той не позволява на хората да пренебрегват симптомите и ще ги информира в случай на откриване на заболяване“, пояснява единадесетокласника. Иновативният продукт може да следи и съхранява информация за ниво на кислород в кръвта, телесна температура, сърдечен ритъм, прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди. Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи с висока точност (94%и 96%), които предвиждат дали потребителят е болен или не и дали е заразен с Covid-19 и предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи.

Следващата идея на Стоян Ганчев е софтуер, който може да е в помощ на шофьорите. „Планирам създаването на  алгоритъм за идентифициране на сънливи шофьори. Вярвам, че това ще помогне за намаляване на броя на пътните произшествия и ще позволи да бъдат открити някои заболявания“, чертае бъдещите си проекти ученикът.

47 екипа и над 170 ученици, студенти, младежи от реалния бизнес и университетите участваха в конкурса.

Журито присъди четири трети награди, които включват плакет и премия от 400 лева. Две от тях дойдоха в Пловдивска област – ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – Сопот, и ПГ по електроника и електротехника. Под наставничеството на инж. Георги Георгиев учениците Неделин Ганев, Кристиян Танев от специалност “Автоматизация на непрекъснати производства” в ПГЕЕ разработиха проект „Автоматизиране на процеси за управление с АВВ Smart relay“. Тази програмна система предлага много  възможности за решаване на технически казуси в музикалните среди.

Учениците от специалност „Микропроцесорна техника“, провеждащи дуалното си обучение във фирма „БТЛ Индъстрийтз“ Станислав Георгиев, Станимира Младенова Светлозар Недечелчев, Дейвид Гадженаков, ръководени от инж. Стоян Богданов, разработиха „BTL Adaptive Storage“ – устройство с микроконтролерно управление за контролиран достъп на 5 отделения. Посредством панела за управление потребителят може да избере едно от отделенията, след което да сканира карта или чип за оторизиран достъп.

Проектът  „Е-Фитнес“ е разработен от Андрей Димитров и Иван Марков от специалност “Автоматизация на непрекъснати производства” с ръководител инж. Станислав Семков. Целта на проекта е да се преобразува механичната енергия в електрическа, вместо да се губи в пространството под формата на топлинна енергия.