Студенти и преподаватели откриха чешма и засадиха дърво

С откриване на чешма и уебинар Медицинският колеж отбеляза 80 години от основаването си. Училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“ в Пловдив, чийто наследник е днешният колеж, чества и 50 години от откриването на сградата си.

„Тя е проектирана специално за медицинско училище през 1969 г., о отваря врати през 1972 г. Състои се от учебен корпус и три крила – учебно, учебно-лабораторно и административно, разположени на 4 етажа, студентско общежитие, стол и физкултурен салон. Построена е в края на града, защото възложителите са настоявали да има голям двор с тревна площ. В днешния ден всички ние сме свидетели, че този избор е бил правилен,“ разказа при откриването на чешмата директорът на Медицински колеж доц. Мария Божкова.

Тя припомни, че през половинвековното си съществуване сградата е претърпяла реконструкции, за да отговори на нуждите на нарастващия брой специалности.

Доц. Божкова, преподавателите и служителите от Медицински колеж и от Катедрата по сестрински грижи при Факултета по обществено здраве решават да дарят средства за изграждане на чешма в двора на колежа.

„Чешмата има определена символика в българската традиция. Тя е извор на живот. В миналото богатите и видни жители безвъзмездно са дарявали средства за построяване на чешма, за да оставят следа, да дарят нещо ценно на съгражданите си. Днес всички ние, дарителите, се надяваме, че оставяме светла следа за идните поколения. Всички ние, студенти и преподаватели, организираме и участваме в множество кампании за събиране на средства, с които искаме да подкрепим инициативата „Капачки за бъдеще“, каза още доц. Божкова.

Послание за бъдещите поколения отправиха и студенти от втори курс на специалност „Зъботехник“, които засадиха дърво в двора на колежа.

В чест на юбилея и по повод 12 май – Международния ден на сестринството, Катедрата по сестрински грижи и Медицински колеж организираха и уебинар на тема „Съвременни тенденции и технологии в областта на здравните грижи“. В него се включиха над 300 участници.