Новата система ще облекчи родители и ученици и е мярка срещу злоупотреби с извинението на отсъствия, поясни премиерът Николай Денков

Медицинските бележки от лекар за отсъствията на учениците по здравословни причини стават електронни от новата учебна година и ще заменят използваните досега хартиени документи. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на третата си онлайн пресконференция, на която отговаряше на въпроси на граждани. Премиерът анонсира новината във връзка със създадените вече над 1000 електронни услуги. Досега учениците задължително носеха в училище хартиена медицинска бележка при отсъствие от часовете по болест.

„Идеята възникна по време на срещата, на която преди няколко седмици обсъждахме Механизма за обхват на децата и учениците. Там изскочи един проблем, че може би има злоупотреби с тези медицински бележки. Ясно е, че когато това влезе в електронния регистър, никой няма да може да злоупотребява“, поясни той.

По думите му услугата вече е разработена. Освен мярка срещу злоупотреби, тя ще облекчи децата, родителите и учителите. Следващата седмица предстои да бъде дадена подробна информация за начина, по който ще работи системата с електронните медицински бележки и за преходния период по въвеждането им.

Промените се отнасят само за бележките, но медицинските картони за здравния статус на учениците, които училищата изискват в началото на всяка учебна година, остават хартиени.