10616549_774112952632145_3696620538070192460_n

Среща на медицината с археологията. Под това мото ще се проведе Нощта на учените в Медицинския университет утре. За първи път събитието ще е двуезично, за да даде равен достъп на българските и чуждите студенти.

Директори на музеи, археолози и преподаватели ще представят любопитни факти от медицинската традиция на територията на Пловдив през вековете. Те ще бъдат онагледени с изложба от артефакти, свързани с медицинската практика, и доказателства за палеопатологията на древните хора.

Предвиден е куиз и специална награда за отбора победител. Кулинарният благотворителен базар ще представи интернационална кухня на студентите от различни държави, а събраните средства ще са в подкрепа на археологичска експедиция в града”, заяви зам.-ректорът по научна дейност проф. Виктория Сарафян.

За празничното настроение ще се погрижат музикалните и танцови изпълнения на студенти и преподаватели. Откриването е на 30 септември от 16 часа.

Тематични кулинарни състезания за най-добра скулптура от тесто, украси на сладкарски изделия, изработка на фигурки и декорация на хляб, здравословен сандвич, дегустации на зърнени храни и напитки и научни експерименти за деца са включени в програмата на Университета по хранителни технологии. Началото е 17 часа.

В Института по зеленчукови култури „Марица“ от 18 до 19 часа ще се проведе “Лаборатория FRESH: зеленчуците като източник на здраве”. Посетителите ще видят как се създават сортове, устойчиви на болести, как се разграничава устойчивият от чувствителния сорт и как се определя концентрацията на вируса в растението. Ще бъде демонстриран и анализ на почва и растения, за да се определи количеството на най-важните за растенията и човека.