Училищата с деца от етническите квартали са направили предварителните обходи точно преди грипната ваканция

Образователните медиатори ще играят ключова роля в събирането на бъдещите първокласници от етническите квартали, показва практиката в ситуацията на извънредно положение. От 27 април започва подаването на документи за децата, които предстои да постъпят наесен в училище. В срок до 1 юни родителите трябва да внесат заявления за прием. Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на данните, те могат да ги подадат на хартиен носител до 29 май в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при онлайн подаването родителите имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията). Което дава възможност за по-лесна промяна на желанията. Със старта на кампанията училищата ще публикуват свободните си места в електронната система. Първото класиране ще бъде проведено на 3 юни.

Каква е ситуацията в училищата с деца от уязвими групи?

Предвид мерките срещу разпространение на коронавируса и въведеното дистанционно обучение, традиционните обходи на подлежащите на обхват на практика са невъзможни. Което крие риск да не бъдат посетени адресите на деца, които са се завърнали от чужбина заради пандемията. В този случай ще се разчита изключително много на образователните медиатори, които в момента са ангажирани да разнасят работни листове и материали на децата без техника и интернет у дома.

„Медиаторите ще играят изключително важна роля, защото те следят движението на семействата, освен това могат да ходят по адреси и вечер, когато всички са се прибрали след работа. Което е невъзможно за един учител. Информацията от уста на уста също ще помогне да се разбере дали има завърнали се от гурбет”, коментира директорът на ОУ „Панайот Волов” Цонка Жиговечка. Точно преди началото на грипната ваканция учителите направили обход в Шекер махала, придружавани от медиатора. Част от децата са вече в училище, защото са записани в подготвителните групи. Предварителните проверки са установили, че 50 от подлежащи за 1 клас са в чужбина. Обходени са и 5-годишните, които през септември ще постъпят в подготвителните групи.

В момента рамо на медиаторите дават и служителите от помощния персонал, които не са ангажирани през целия ден с поддържането на хигиена в сградата. Освен, че търсят децата, те разнасят работни листове, дадени от учителите, и обясняват на родителите за мерките, които трябва да спазват по време на пандемията. Всички са снабдени с предпазни маски и ръкавици, разполагат и с дезинфектанти.

“Децата ме намират дори вкъщи. Най-често ме търсят, за да помагам при писането на домашните, защото не всички могат да разчитат на родителите си. Когато приключат с попълването на работните листове тези, които не разполагат с никаква техника, идват да им снимам отговорите, за да ги изпратя за проверка на учителите. Семействата с мобилни телефони го правят сами”, обяснява Шабан Гебов – образователен медиатор в ОУ “Панайот Волов”.

Обходи преди въвеждането на извънредното положение са направени и в Столипиново, увериха от район „Източен”. 90 на сто от бъдещите първокласници са обиколени, като една част от тях са се оказали в чужбина. И в момента обаче доста семейства се завръщат и трябва да се установи дали това е временно, докато отмине пандемията, или по-трайно, поради липсата на работа.

При всички случаи обходите на учителите ще продължат след възстановяване на присъствените учебни занятия. Тъй като посещението на детска градини и училище е обвързано с надбавките, директорите се надяват, че родителите ще запишат децата си.