Образователните медиатори успяват да убедят над 60% от родителите сред уязвимите групи децата им да се тестват и да се върнат присъствено в училище. Това показва анализът на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.  От седмица те обикалят от врата на врата, за да разясняват на родителите сред ромската общност и други малцинствени групи какво представляват тестовете и защо е важно децата да се върнат към присъственото обучение в училище. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области благодарение на образователни медиатори, учители и директори, които заедно на терен информират родителите на учениците.

По информация на Център Амалипе, поради дезинформация и множество предразсъдъци, непознаване на самата процедура, родителите на децата от 1-4 клас масово отказвали децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с т. нар. щадящи тестове. Важна роля за съгласието им изиграло обяснението на образователните медиатори, които успели да убедят много родители, че тестовете са безопасни за техните деца.

„Повече от 80% от родителите бяха решили децата им да се обучават в ОРЕС поради една единствена причина – да не бъдат тествани. Проведох много разговори, радвам се, че семействата разбраха посланието ми. Семействата на по-голямата част от третокласниците ми се довериха за пореден път и заедно ще върнем децата в класната стая. Мога само да уверя и останалите, че ако се обединим, ще намерим изход .  За никого не е тайна, че сме изправени пред ситуация, в която трябва да се вземат бързи решения. Най-уязвими са най-малките. Те са тези, които ще понесат последицата на избора на възрастните. Всеки един от нас има своите доводи за решенията, които взима. Аз, като образователен медиатор, но и като част от екипа на ОУ “Васил Левски”, искрено съм загрижен от това дали нашите ученици ще получат най-доброто в конкретния момент“, споделя Бойчо Кочев, образователен медиатор към ОУ “Васил Левски” в село Караджово.