Проф. Стоян Караиванов и проф. Недялчо Тодоров получиха академичната награда по случай своята 80-годишнина

С академичната награда „Меден чан (голям)“ бяха удостоени дългогодишните преподаватели на АМТИИ проф. Недялчо Тодоров и проф. Стоян Караиванов. Поводът за признанието 80-годишнината на двамата уважавани от музикалната общественост на България творци.

Днес, 10 февруари, 80-ия си рожден ден и 50 години творческа дейност празнува проф. Стоян Караиванов, а проф. Недялчо Тодоров закръгли 80 лета и половинвековна професионална кариера на 27 октомври миналата година. Комисия в състав: проф. д-р Галина Лардева-Минкова – зам. -ректор, и деканите проф. д-р Даниела Дженева и доц. д-р Людмил Петков, прие преди дни обсъденото на ректорски съвет предложение за награждаване на двамата изтъкнати музиканти.

„Връчваме престижното отличие на проф. Недялчо Тодоров –  цигулар и педагог, и на проф. Стоян Караиванов – валдхорнист и педагог, за цялостния им принос в изграждането и утвърждаването на името на Академията ни в национален и международен план. За нас те са емблема и ярък пример на почтеност, нравственост, всеотдайност и професионализъм, съвременни будители, възрожденци по душа“, аргументира решението ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Тони Шекерджиева-Новак и добавя:

„Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да пресъздаваш написаното с ноти, да го разгадаваш, да му вдъхваш неповторим дух. Това е ролята на изпълнителя. И още по-трудното – с любов да създаваш творци, да вграждаш в тях мечтите си, да превърнеш това в традиция, да я предадеш на поколенията, да продължат делото ти. Това е ролята на преподавателя“.

Паралелно с педагогическата си дейност, проф. Тодоров работи като директор на Пловдивската филхармония, а след това, в различни периоди, в Министерството на културата, Националната агенция за оценяване и акредитация, Висшата атестационна комисия. Концертира като солист, камерен изпълнител и концертмайстор на Пловдивската филхармония (1976-1979), а също и на други оркестри. Основава Пловдивски струнен квартет, в който свири първа цигулка. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен, „Златна лира”, „Кристална лира” за върхови постижения в музикалното изкуство на СБМТД, орден „Заслужил за Полската култура”, Почетен знак на Пловдив.

Проф. Стоян Караиванов има повече от 40 публикувани заглавия на учебни и художествени пособия за валдхорна. За своята творческа и преподавателска дейност и за върхови постижения в музикалното изкуство е награждаван многократно с наши и международни отличия.