„Великите дела не са подвластни на времето“, каза в словото си за празника пловдивският митрополит Николай

Портрет с лика на дългогодишния директор на Математическата гимназия и общественик Кирчо Атанасов поведе днешното общоградско шествие по повод Деня на народните будители. Ученици от училището носеха портрета на създателя и двигател на проекта „Народните будители и аз“, инициирал и шествието за 1 ноември, което се проведе за втора поредна година. В него се включиха десетки ученици, учители, студенти и преподаватели от всички учебни заведения в града.

„Празникът на народните будители е светъл като слънцето, защото е дарявал духовна светлина на хиляди българи, защото поддържа вярата за славното ни минало. Великите дела не са подвластни на времето“, каза в словото си на тържеството пред Хуманитарната гимназия пловдивският митрополит Николай.

Кметът Здравко Димитров припомни, че в началото на миналия век, когато обществеността на Пловдив инициира честването на този ден, образованието на децата в училище е било съпътствано от възпитаването им в почит към личностите и стремеж към красивото.

Шествието тръгна от Хуманитарната гимназия, за да стигне до стълбите на Пловдив 2019, където Хорът на пловдивските момчета изпълни химна на града. То беше предвождано от Духовия оркестър на Военновъздушните сили.

През деня са предвидени още концерти, а Етнографският музей, Градската художествена галерия са отворени за безплатни посещения за ученици. През целия ден Народна библиотека „Иван Вазов“ ще издава безплатни читателски карти.

По повод старта на 14-тото издание на проекта „Народните будители и аз“ се проведоха концерти във Военния клуб и на Римския стадион.