Сред отличените проекти на 24-ото издание са разработки на ученици от ПГ по електротехника и електроника и ЕГ „Иван Вазов“

Авторски проекти, разработени от таланти на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, донесоха медали от 24-ата конференция, организирана от Ученическия институт по математика и информатика към БАН. Събитието, в което взеха участие математически, природо-математически и професионални гимназии, се проведе в Благоевград.

С медал за отлично представяне за проект по математика бе удостоена 11-класничката Демира Недева. Научен ръководител на разработката й „Полиномен метод на ранговете и едноцветни равностранни триъгълници“ е Мирослав Маринов, който е бивш възпитаник на МГ. Той е научен ръководител и на Димана Праматарова. Десетокласничката също получи медал за „Целочислени отношения на произведения от факториели“.

Проектът „Енергии върху деформирани равнинни решетки. Геометрично разглеждане“ на Стефан Гайдаров от 11. клас също му донесе медал.

Четвъртото пловдивско отличие в тази категория  отиде при Никола Гюлев от 11. клас за разработката „Върху конструирането и приложенията на претеглени системи, породени от безкрайномерни алгебри на Ли, в Теорията на инвариантите на Василиев“

Почетната награда при проектите по информатика и информационни технологиии бе присъдена на зрелостника от МГ Радостин Чолаков. Той се представи с „Квантуване на големи езикови модели, изследвайки разпределенията на теглата им“. Научен ръководител на изявения 12-класник е проф. Yoon Kim.

Медали за отлично представяне получиха:

  • „Swarm Control Library for Espressif Microcontrollers“ Стоян Ганчев, 11. клас МГ „Акад. Кирил Попов“
  • „Приложение за разпознаване на обекти и засичане на движещи се обекти“ – Атанас Чолаков, 11. клас, ПГЕЕ, Пловдив

Отличия за много добро представяне получиха проектите:

  • „Въведение в изкуствения интелект и някои негови приложения в обучението по математика“, Ваня Гюзелева, 12. Клас, ЕГ „Иван Вазов“, Пловдив
  • „Достъпна библиотека“, Атанас Георгиев, 12. клас, ПГЕЕ-Пловдив
  • „Foundation Models for Task-Oriented Dialogue“, Делян Христов, 11. клас МГ „Акад. Кирил Попов“

Награди на International forum secure digital future:

  • „Целочислени отношения на произведения от факториели“, Димана Праматарова, 10. клас МГ „Акад. Кирил Попов“
  • „Приложение за разпознаване на обекти и засичане на движещи се обекти“, Атанас Чолаков, 11. клас, ПГЕЕ-Пловдив

Отличените автори на проекти получават грамоти за участие, медали и учебна литература, а ако са ученици в 9. или 10. клас – и правото да участват в интервюто за определяне на двамата български участници в 6-седмичната школа на Изследователския научен институт в САЩ – RSI, която се организира съвместно от Center of Excellence of Education и Масачузетския технологичен институт.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.