Авторски проекти, разработени от таланти на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, донесоха медали от 23-тата конференция, организирана от Ученическия институт по математика и информатика. Събитието, на което взеха участие математически и професионални гимназии, се проведе в Плевен. Седем от участниците представяха Пловдив.

Почетна грамота за отлично представяне в направление „Информатика“ получи Радостин Чолаков от 11.е клас. Той презентира проект на тема: „Deep Learning Approaches for More Efficient Task-Oriented Dialogue Systems“.

Отличното представяне на Стоян Ганчев от 10. ж клас също му донесе медал. Темата на неговия проект е „Откриване и анализ на симптомите на грип с хардуер за обратна връзка в реално време“.

В тази категория журито оценява журито оценява умението на авторите да представят основните резултати на разработката си и да отговорят на поставените въпроси.

В направление „Математика“ медали за отлично представяне получиха Демира Недева с проект на тема: „Фиксирани системи на Shapley-Shubik и Banzhaf индексите с един или двама президенти“, Никола Гюлев за „Доказателство на хипотеза на Думит-Гранвил Кисилевски“ и Стефан Гайдаров  с проекта: „The shape of polynomial map x → P(x) mod p.“. И тримата са от 10. ж клас.

Много добро представяне направиха Петър Желев и Мартин Щилянов от 11.а клас с проект на тема: „Constructing Identity-Based Non-Interactive Zero-Knowledge“.

В ролята на научни ръководители на участниците влизат бивши ученици на МГ – Мирослав Маринов – Випуск 2016, Габриела Чавгова – Випуск 2022, Радослав Димитров – Випуск 2019, Петър Гайдаров – Випуск 2015.

Отличените автори на проекти получават грамоти за отлично участие, медали и учебна литература, а ако са ученици в 9. или 10. клас – и правото да участват в интервюто за определяне на двамата български участници в 6-седмичната школа на Изследователския научен институт в САЩ – RSI, която се организира съвместно от Center of Excellence of Education и Масачузетския технологичен институт и се провежда през лятото в Бостън. От 2000 г. до 2023 г. за участие са били поканени осем ученици от МГ.