С награждаване на отличили се ученици и изява на таланти гимназията отбеляза и 143 години от рождението на патрона си на празник в аулата на пловдивския филиал на Техническия университет

Истинският полет на човешкия дух започва от училището, Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ е благословена територия за нас, младите хора, които вярваме в успеха, борим се за мечтите си, имаме свободата да отстояваме себе си.

Така водещите Йоана Станева и Изел Хатърназ казаха „добре дошли“ на присъстващите на празника по повод 53 години от Постановлението за създаване на МГ, 52 години от първия училищен звънец и 143 години от рождението на патрона на училището – академик Кирил Попов.

Тук  е мястото, където задаваме въпроси и търсим отговори, трупаме спомени, изграждаме се като личности, намираме нови приятели, откриваме смисъла на привидно несъчетаемото и решаваме логическите загадки, за да пребъде науката, продължиха Йоана и Изел.

Бурни аплодисменти предизвика обявяването на името на дългогодишния директор на гимназията доц. Кирчо Атанасов, който бе сред гостите. Там бе и проф. Ивайло Старибратов, който зае ръководния пост след Атанасов.

Водещите припомниха заслугите на блестящия учен с международно признание, станал патрон на училището. Българският академик става част от европейската научна общност и е не само изключителен математик, постигнал значителни резултати в областта на небесната механика, балистиката, термодинамиката, демографията, но и обаятелен човек.

Директорът на гимназията Веселина Карапеева връчи множество награди на изявени в различни конкурси ученици. Първи на сцената излязоха победителите от международни конкурси и състезания: Радостин Чолаков, Стефан Гайдаров, Демира Недева, Димана Праматарова, Ивайло Къртев, Стоян Ганчев, Велислав Борисов, Катерина Прончева, Йоана Станева, Пея Карова. Награди получиха още състезателите от баскетболния отбор, от отбора по шахмат, призьорите от литературния конкурс.

В какво са по-добри – математиката, музиката или танците – това се питаха присъстващите на празника след официалната част, когато на сцената се изявиха талантите на МГ. Вечерта всички гледаха моноспектакъла на Алексей Кожухаров – „Юзър“, в центъра на който е обикновеният човек с една от най-натрапчивите зависимости към IT сегмента от живота ни – смарт телефон, компютър, социални мрежи. С чувство за хумор и през прозореца на електронните устройства, героят на Алексей, наречен просто ЮЗЪР, коментира едни от най- обичайните теми от ежедневието ни. В поредица от сцени, разиграни ту на принципа на standup комедията, ту като скечове, ЮЗЪР-ът преминава през различни ситуации, в които с чувство за хумор се разглеждат семейните и приятелските му отношения с другите, пречупени през „черния екран“.