Кой пръв е изчислил стойността на числото Пи, колко години е продължила 100-годишната война и кое животно е дало името на Канарските острови мъдруваха състезателите

Цифровите умения са умения за живот, приравняваме ги към грамотността и математиката, каза в обръщението си патронът на сблъсъка Мария Габриел

DSCF1769

Математическата гимназия надви отбора на виртуалното училище daskal.eu в титаничен сблъсък ден преди старта на учебната година. Отборът на домакините, в който влизаха преподавателите по история Борис Михайлов, по география – Камен Джамбазов и 10-класничката Василена Цветанова, се наложи със 17:13 точки.

Интелектуалният двубой бе под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която отправи видеоприветствие към двата отбора от Брюксел. Тя посочи, че 80 млн. европейци никога не са използвали интернет, а свободните работни места в областта на информационните технологии са 300 000. 40 на сто от компаниите заявявали, че им е трудно да намерят квалифицирани кадри.

„Цифровите умения са умения за живот, приравняваме ги към грамотността и математиката. Новите технологии изцяло промениха начина, по който живеем, работим и учим, станаха източник за решаване на много проблеми”, каза още Мария Габриел.

Състезателите имаха само 10 секунди време, за да намерят правилния отговор на поставения въпрос. Състезанието бе поверено изцяло в ръцете на съдията проф. Ангел Смрикаров.  Специалистът по комуникационна и компютърна техника и ръководител на Центъра по иновационни образователни технологии към Русенския университет бе подготвил въпроси от областта на математиката, литературата, историята и географията, изкуствата и спорта.

DSCF1771

Първото питане към двата отбора бе свързано с Нобеловите награди, и по-конкретно в коя област не се присъждат. И двата тима с лекота отговориха, че това е математиката и дори разказаха неофициалната версия, според която годеницата на Нобел имала любовна афера с прочут математик. Според официалната математиката просто не фигурирала в завещанието на Алфред Нобел.

Кой първи е изчислил стойността на числото Пи също не затрудни двата отбора, които дадоха правилен отговор, че това е Архимед. Професорът обаче реши да разведри обстановката и попита кой е единственият човек в света, който знае последното число на Пи. Оказа се, че това е Чък Норис, който знае всичко, което може да се знае.

Колко години е продължила 100-годишната война и къде е възникнала най-древната цивилизация в Европа бяха въпросите, които дадоха преднина на отбора на МГ. Въпреки ограниченото време, и двата тима успяха да намерят за 10 секунди верния отговор на въпроса кое животно е дало името на Канарските острови. Името им идва от порода кучета, селектирана за охрана на каторжници.

Информатиците от отбора на виртуалното училище се затрудниха доста от въпросите в сферата на изкуството. Изпоти броят на написаните от Бетовен симфонии, авторът на „Брулени хълмове”, както и отгатването на цитата: „Ако някой срещне някой в цъфналата ръж”.

На финала двата отбора направиха кръстосана схватка. Всеки трябваше да отговаря на по три въпроса на конкурентите си. МГ поиска правилен отговор на кого акад. Кирил Попов, който е патрон на училището, е открил грешка, а опонентите питаха в коя държава има пълно виртуално училище.

В крайна сметка бонбоните, с които бе отчитан резултатът, се оказаха повече на масата на Математическата. И тя отнесе статуетката.