Ще се търси отговорност на директорите, спрели самоволно учебния процес, предупреди главният секретар Петър Тодоров

Въведена е нова процедура при заплашителните имейли за наличие на взривно устройство в училище. При нея решенията за прекратяване на учебните занятия при сигнал за бомба се взимат от МВР, а не от директорите на училища. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров по повод имейлите, получени в десетки училища тази сутрин.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов е информирал началниците на регионални управления на образованието за получената от МВР днес процедура, които в спешен порядък следва да запознаят с нея директорите.

„Спирането на учебните занятия е в нарушения на процедурата. Още сутринта дадох разпореждане да не се преустановява учебният процес. Имейлът беше анализиран и се прецени, че няма опасност. Ако директорите спрат самоволно часовете, ще им бъде търсена административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане“, подчерта той.

Дирекция „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е иззела канала в приложението „Телеграм“, от който се обявяваха съобщения за заплахите.