Усилено патрулиране около училищата, бърза координация с полицията и призив за родителски контрол са сред първите набелязани мерки срещу наркоразпространението сред ученици. Това решиха на съвместна среща представители на частни охранителни фирми, областната дирекция на МВР и общинските власти.

Трите мощни пловдивски охранителни компании предлагат със започването на новата учебна година стоянките на техните патрули да се ситуират близо до училищните дворове, за да може незабавно да алармират полицията при забелязана съмнителна активност на вероятни пласьори. Фирмите заявиха готовност да осигурят по два или три от своите автопатрули за всеки от шестте района на града, които, заедно с полицейските и тези на „Общинска охрана“, ще покрият значителен брой от всички 52 училища.

Това няма да изисква допълнителен финансов ресурс, а добрата организация ще донесе търсената полезна „принадена стойност“, заявиха организаторите. Защото в 90% от времето патрулите са в готовност, а не действат. Фокусът на вниманието ще бъде насочен към учебните заведения с ученици в прогимназиален и гимназиален етап, считани за рискови като удобни мишени на наркодилърите.

От частните компании бяха категорични, че нямат намерения и правомощия да изземват полицейските функции, затова при съмнение ще алармират униформените за намеса и евентуално задържане на заподозрени.

„Когато действията се стиковат, ще изпратим писма до всички районни полицейски управления, надявам се областната дирекция на МВР също да откликне. Това е първа стъпка за едно добро партньорство с цел да подобрим сигурността“, заяви зам.-кметът с ресор  “Обществен ред и сигурност” Йордан Ставрев.

Началникът на общинския отдел „Образование“ Донка Щилянова каза, че в 74% от училищата директорите съобщават за груби вандалски прояви върху сградите. Охранителите обещаха да предприемат мерки и в посока опазване на общинската училищна собственост.