Добре че беше дистанционно обучение, за да има повече време да се готвим, признаха ученици на излизане от втория задължителен зрелостен изпит

Като лесна, даже елементарна, определи днешната матура по английски Денис Байков. Зрелостникът от ЕГ „Пловдив“ излезе видимо доволен от изпита и с половин час по-рано от обявеното време. Тъй като първият му чужд език в училище е английски, той нямал никакви трудности при решаването на отделните модули. Младежът ще учи винопроизводство в Майнхайм. И тъй като обучението е по дуалната система, следващият месец заминава за Германия, за да се яви на интервюта за работа в тамошни винарски изби.

Днес 3639 ученици от Пловдив и областта трябваше да се явят на втора задължителна матура по предмет по избор. 122-ма не дойдоха обаче до изпитните зали, въпреки че са допуснати. Едно момче е върнато от квесторите, тъй като е бил без лични документи. Другият инцидент е с ученичка, която е била с леко завишена температура на входа. Медицинското лице преценило, че няма опасност момичето да влезе на изпит, но било изолирано в самостоятелна стая.

Най-много – 1185, предпочетоха матурата по английски език.

„Не оставих нито едно празно място“, похвали се и Пламен от СУ „Константин Величков“. Той се готвил съвсем сам, не е ходил на курсове и уроци, но и няма амбиция за висока оценка. На този етап не иска да учи за висше, казва, че средното му стига, тъй като смята да работи като шофьор. „Английски се говори почти в цял свят, така че е важно да мога да се оправям, когато пътувам. А по-нататък мога да стана и международен шофьор“, обяснява Пламен. Не крие, че не е бил особено редовен при онлайн обучението, което му се струвало несериозно в сравнение с присъствената форма.

Съученичката му Мария обаче не беше толкова ентусиазирана, тъй като имало доста сложни въпроси, с които не успяла да се справи. Девойката се надява на четворки на матурите и на успех „Добър“ от дипломата, който й трябва, за да продължи в АМТИИ. Избрала е да учи „Поп и джаз пеене“.

„Лесно беше, смятам, че се справих добре. Тестът никак не беше труден в сравнение с този, който се падна миналата година“, коментира на излизане от изпита Петя от Френската гимназия. Първият й чужд език в училище е английски, затова нямала проблеми с изпитния вариант. Тя продължава образованието си в Пловдивския университет. Вече е приета „Българска филология“, тъй като изкарала висока оценка на Националното състезание по езикова култура за зрелостници, организирано през февруари от Филологическия факултет.

Ивайло от Професионалната гимназия по транспорт се затруднил на някои от въпросите, но той пък не гони висока оценка. Благодарен е на дистанционното обучение, тъй като имал повече свободно време да се готви за изпитите. Учителите пращали тестове за упражнения, които му помогнали да тренира да ги решава за време. 12-класникът завършва специалност „Мехатроника“, ходил е на обмен по програма „Еразъм“ в Испания, Гърция и Словения, но сменя попрището и ще учи „Софтуерно инженерство“ в София.

Тестът по биология обаче обърка зрелостниците. Или поне такова е мнението на Йоана Вълчева от СУ „Пейо Яворов“. Отворените въпроси били доста по-различни от миналогодишните. Йоана обаче няма амбиция за висока оценка, тъй като иска да учи „Народно пеене“ в АМТИИ и сега започва подготовка за практическия изпит.