Приложението дава възможност във видеовръзката да участват 250 ученици, до 1000 могат да наблюдават урока, каза директорът Веселина Карапеева

Математическата гимназия е готова да обучава чрез онлайн с приложението Hangouts. То е част от социалната мрежа на Google и може да се отвори директно от Google+. Всички контакти, които са запазени в Google+, излизат под формата на списък, а това дава възможност за изпращане на съобщения или видео разговор.

Поради извънредни мерки за сигурност във връзка с коронавируса, ваканцията на учениците в Пловдивска област бе удължена до 30 март. Това реши Областният кризисен щаб преди час.

„Колегите вече пробваха как работи приложението. Снощи се включиха учители по всички предмети, които ще могат да преподават в реално време. Най-хубавото е, че няма ограничение за броя на потребителите. Във видеовръзката могат да участват 250 ученици, от които ще се изисква да имат компютърни устройства с камери, за да могат да участват в дискусията и да задават въпроси на преподавателя по учебния материал. Отделно от тях, други 1000 могат да наблюдават урока“, обясни директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева.

Тя е уверена, че около 80-90% от възпитаниците на МГ ще бъдат дисциплинирани и ще се включат в онлайн обучението, което ще стартира от понеделник. Дори някой ученик да пропусне тема, урокът може да бъде записан и след това гледан. Всички учители и ученици от гимназията имат акаунти в Google classroom.

„Можем да добавим разширение към Google classroom, имаме готовност да включим външни колеги и ученици“, уточни Карапеева, която днес следобед ще проведе онлайн оперативка с екипа си.

Тя припомни, че учениците от 1 до 7 клас имат електронни варианти на учебниците, а освен това разполагали с допълнителни задачи, особено удачни за природните науки, където има и лабораторни упражнения.