4517 зрелостници от Пловдив и областта са подали заявление за допускане до матура по български, английският е най-предпочитан за втори задължителен изпит

Зрелостници масово са избрали държавния изпит за професионална квалификация като втори ДЗИ. По данни на Регионалното управление на образованието 951 ученици, които се обучават в професионални гимназии или паралелки, са поискали изпитът по теория и практика на професията да им се зачита като втора задължителна матура.

4517 абитуриенти от Пловдив и областта са подали заявление за допускане до матура по български език и литература. 3555 са желаещите за втори зрелостен изпит, като най-предпочитан предмет е английският – 1250 кандидати. На второ място е изпитът по професия, а на трето е биологията, посочена от 813 ученици. 489 са избрали философията, а 374 ще се явяват на матура по география. Историята е предпочетена от 125 дванадесетокласници.

От чуждите езици, след английския, най-предпочитан за втора матура е немският – 65 желаещи. Следват испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20.

Само 24 абитуриенти са поискали да се явят на матура по физика. Най-малко са желаещите за химия – едва 17.

92 са подали заявление да се явят на матура по желание. Най-много са предпочели английския – 48. На второ място е математиката – 15, 12 ще се явяват на физика. 10 са избрали държавния изпит по специалността. Останалите са посочили химия, философия, биология. Само за един зрелостник ще се организира матура по география и руски.

ДЗИ по български език ще се проведе на 19 май, а втората матура е предвидена за 21 май. В периода 26-31 май ще се проведат изпитите по желание.