Сред зрелостниците, разпределени в СУ „Пейо Яворов“ за първия задължителен зрелостен изпит, бе Гергана Гешева от Английската, приета да учи медицина с пълна стипендия във Филаделфия

Надяваме се, че ще се справим, получихме благословия лично от игумена на Бачковския манастир – епископ Сионий, казаха на влизане за държавния зрелостен изпит по български език и литература тази сутрин Мария и Иван от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. Зрелостниците от специалност „Интериорен дизайн“ решили вчера да отидат до светата обител, за да се помолят за здраве и късмет на матурата. Запалили свещ, заедно с още десетина абитуриенти, поклонили се пред иконата на Богородица с надеждата днес да успеят да се справят успешно с теста. С класната си и преподавател по български Мария Терзийска решавали десетки варианти, така че разчитали на добрата подготовка в училище.

4286 зрелостници от Пловдив и областта влязоха в изпитните зали за първия задължителен зрелостен изпит, който се провежда в 67 училища в Пловдивско и 358 зали. Да следят за реда в тях са ангажирани 348 квестори.

Малко преди 6 часа беше генерирана изпитната комбинация. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант №1, но информация за точната формулировка на темите ще бъде съобщена по-късно през деня.

Изпитът започна в 8:30 часа, а час по-рано зрелостниците започнаха да окупират училищата, в които са разпределени. Те влизаха в изпитните зали с документ за самоличност и служебна бележка за допускане. Тази година, след като противоепидемичните мерки вече са преустановени, учениците са разпределени по 15 в стая.

Неколцина родители бяха дошли да изпратят 12-класниците си и да им пожелаят късмет. Сред тях бе и майката на Гергана Гешева от ЕГ „Пловдив“. Зрелостничката вече е приета да учи медицина във Филаделфия, след като успяла да се пребори за пълна стипендия. Изкарала отлични резултати на SAT и TOEFL, затова и втората й матура ще бъде по английски. Ако за изпитите по езика ходела на курсове, за ДЗИ по български разчитала на солидната си подготовка в гимназията. Гери е и бивше председател на Училищния парламент на ЕГ “Пловдив”.

На оценка над 5.50 се надяват трима зрелостници от ЕГ „Иван Вазов“, които завършват с испански, но са приети да учат архитектура в Италия, след като успешно се справили с приемните изпити. Преди да влязат в залите си пожелаха за интерпретативното съчинение да се падне поетична творба.

Галя и Радост от ПГ по туризъм се молеха да не се пада „Ноев ковчег“. Галя се надява на шестица, тъй като смята да кандидатства в Медицинския университет, където от миналата година оценката от ДЗИ по БЕЛ е балообразуваща.

„Лиснах й вода преди да излезем от вкъщи“, каза Теменужка Караджова – майка на Тонка от СУ „Никола Вапцаров“. Момичето, което завършва „Бижутерия“, бе изпратено до училищния двор от майка си, която е сред организаторите на фестивала на хайдушките възстановки „Делю Караджа“ край язовир „Батак“.

Зрелостничка от Националната търговска гимназия, която вече е приета да учи икономика в Холандия, също бе изпратена от майка си с пожелание за успешно представяне.

Директорът на СУ „Пейо Яворов“ Пламен Стоилов пожела на всички зрелостници да са спокойни, за да дадат най-доброто от себе си.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.