ЕК работи за създаването на общ знак за европейска образователна степен и за статут на европейските университетски алианси. Знакът ще се дава от консорциумите и ще насърчава мобилността и сътрудничеството между студенти и висши училища. Той ще отразява уменията и резултатите от обучението на студентите, следвали по съвместна програма в няколко институции и държави, на няколко езика. Това заяви днес в Пловдив българският еврокомисар Мария Габриел. Тя бе гост на конференция на тема “Иновации и образование – изграждане на синергия за по-добри възможности”, чийто домакин бе Аграрният университет. Срещата започна с минута мълчание в памет на жертвите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия, а комисар Габриел изказа съболезнования към семействата и близките.

“Тази година започваме работа върху статута на алиансите, съвместния знак и европейската диплома. Този статут ще улесни вашата работа, за да не слаломирате между 27 законодателства. Идеята е дейностите ви да бъдат облекчени чрез съвместни ресурси и програми”, обърна се Мария Габриел към представителите на академичните среди. Аграрният университет е пълноправен член на консорциума „UniGreen“.

Тя допълни, че избраните проекти, свързани със знака за европейска академична степен, ще бъдат осъществени от висши училища, национални и регионални органи и други заинтересовани страни.

Европейската комисия е разработила програма за 600 стажанти в областта на иновациите. По думите на еврокомисаря 70% от компаниите в Европа заявяват, че най-голямата трудност да развиват бизнес е липсата на подготвени кадри.

„Това, което ни събира тук, в тази аула, е вярата в силата на образованието и иновациите. Важно е да обединим ресурсите и да начертаем общи действия. Разчитам на експертизата на Аграрния университет, който е сред 44-те европейски алианса. Това са 340 университета от 31 държави, плюс местните власти и бизнеса, които започват да формират общност“, каза Габриел. Средствата за дейностите на консорциумите за периода 2021-2027 година са 1,1 млрд. евро. Амбицията е броят им да стигне 60 до 2026 г.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.