След моноспектакъла „Дърво без корен“ на Васил Банов наградиха победителите от литературната надпревара „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ”

Маринела Гетова от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника е победителят в конкурса за есе, посветен на 100-годишнината на Николай Хайтов. Наградите на отличените от литературната надпревара на тема „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ” бяха връчени снощи в Балабановата къща. Мисълта на Николай Хайтов вдъхнови огромен брой ученици от пловдивските учебни заведения. Стартът на конкурса бе даден през април, когато Общински институт „Старинен Пловдив” честваш своя 50-годишен юбилей. Жури, начело с Елена Хайтова, класира на второ място Деница Алексиева от ЕГ „Пловдив“, а на трето Борис Янков Ангелов от ЕГ „Иван Вазов”. Специалната награда на Радио Пловдив отиде при Ивет Йотова.

Отличените получиха парични и предметни награди, а творбите им ще бъдат качени на сайта www.oldplovdiv.com.

Балабановата къща „посрещна” словото на Хайтов чрез майсторското изпълнение на неповторимия Васил Банов, който представи моноспектакъла „Дърбо без корен“. Сред многобройната публика бе и цял клас от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, като учениците носеха огромен букет за актьора.

Честванията на вековния юбилей от рождението на автора на „Диви разкази“ продължават на 20 септември  от 18 часа, когато Данчовата къща ще отвори врати като „Зона Хайтов“. Фондация „Памет“ представя изложбата „Словото “Диви разкази” на Хайтов, през очите на младите творци”. Изложбата „Родопският свят на Николай Хайтов“ на художничката и внучка на Хайтов – Елица Гигова, представя платна, илюстрации, колажи и мисли от автора върху листа от явровски габър, пресъздадени в инсталацията „Душата на леса“.

На 21 септември е премиерата на книгата на Елена Хайтова – „Орли от пламък”, посветена на баща ѝ. Посетителите ще могат да се потопят в света на Хайтов чрез филмите „Героите на Хайтов” и „Храмът на словото”. Входът е свободен, а Данчова къща – отворена от 9 до 18 ч. в периода 21-30 септември.