????????????????????????????????????

За почетен гражданин на Пловдив да бъде обявен посмъртно дългогодишният директор на ЕГ “Иван Вазов” Мариана Димитрова-Гичева предлага общинската съветничка Вихра Ерамян. Тя наследи Димитрова на поста до конкурс след кончината й на 2 октомври 2017 година.

На 8 май Димитрова щеше да навърши 60 години. Такъв е юбилеят, който ще чества и елитната гимназия тази година. 24 години Мариана Димитрова е начело на популярната Руска гимназия и има огромен принос за утвърждаването й като водещо учебно заведение не само в града под тепетата, но и в страната. По нейна идея за първи път в Пловдив се въвежда изучаване на италиански и испански в училище. Учениците се представят отлично на изпитите, както и на конкурсите, организирани от посолствата на Италия, Испания, Германия, Франция и Русия. Под нейно ръководство гимназията завоюва място сред семейството на училищата, подготвящи за немска езикова диплома, италианска, испанска и руска.

През 2006 година Мариана Димитрова е удостоена с почетен знак на Пловдив. През 2002 и 2010 година е наградена с отличието на МОН “Неофит Рилски”. Димитрова беше два мандата общински съветник.