Кулминацията на проекта ще бъдат фестивалът „Дни на съвременната българската детска приказка“ и концертът с любими изпълнители в двора на СУ „Хр.Г.Данов“

Любопитната рибка Уана, поела на пътешествие в търсене на приятели, ги намери в ДГ „Снежанка“. Героинята от най-новата книга на обичания детски автор Лили Спасова – “Уана. Една морска история”, гостува на малчуганите от детската градина, за да им разкаже своите приключения. Децата се забавляваха също с песните за полезните навици на Вики от „Мастило“. Хлапетата от ДГ „Кремена“ пък четоха “Уроци за мушмороци” на Савина Попова и демонстрираха певчески талант по време на караокето.

Емоционалните срещи дадоха старт на проекта „Маргаритка и Разказвачът на приказки“ за новата 2020 година, чиято идея е да възпита любов към книгата и да насърчава четенето. С музика и подходяща детска литература, чрез любими приказни герои, авторите на проекта ще улесняват контакта на децата с книгите. Той ще обиколи всички детски градини в Пловдив.

100 съвременни български автори на детска литература участват в Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя…”. През трите години от старта й досега тя е срещнала писателите с над 25 000 деца от подготвителна група в детската градина до класовете в прогимназията в общините Пловдив, Пазарджик, Хисаря, Съединение, Стамболийски, Карлово, Сопот, Садово. От февруари инициативата ще се провежда в 11 областни градове, за да срещне децата с бялото бръмбарче Пиляпа и още десетки герои на български автори, скрили съкровища, вълнения и приключения между страниците. Целта на инициативата е да разкрие пред децата красотата на тези светове, да ги развълнува с лични срещи с авторите, а заедно с това да научи родителите как да подбират подходящата книга.

„Вече сме разпознаваеми, което е невероятно. Деца и родители ни спират на улицата, за да питат кога отново ще гостуваме при тях. Посрещат ни с ръкопляскания и ни изпращат по същия начин, а това означава, че сме успели да ги развълнуваме. Процентът на децата, които искат да четат и си купуват книги по време на събитията, непрекъснато се увеличава. А това няма как да не се отрази по-късно на тяхната функционална грамотност“, коментира идеологът на инициативата Константин-Кирил Иванов.

Творците и книгите минават прецизна селекция, като се преценяват подходящата възраст, текстът, илюстрациите, посланията, дори изказът и шрифтът.

Посещенията на автори в учебните заведения се случват успоредно с още събития, които инициативата развива и превръща в традиция – „Приказки под лампите” с чудните светове от светлина на Николай Табаков, концертът „Билет срещу книга”. А новото тази година е фестивалът „Дни на съвременната бълграска детската приказка“. Той ще се проведе през юни в Пловдив и ще събере издатели и самоиздаващи се автори на детска литература. Освен представяне на книги, в афиша на събитието са заложени арт работилници с илюстратори и драматизации на популярни заглавия. Ще има и концерт, а домакин отново ще бъде СУ „Хр.Г.Данов“. Форматът се запазва – опулярни музиканти ще разказват за любимите си приказни герои, докато изпълняват хитове за малки и големи. Припомняме, че миналата година училищният двор бе огласен от песните на “Обичайните заподозрени”.