Децата пуснаха балони в Деня на розовата фланелка срещу тормоза в училище

IMG_1156

Манифест на толерантността бе заровен днес  двора на ОУ „Елин Пелин“. Поводът бе Деня на розовата фланелка, посветен на борбата с тормоза в училище. Съпричастен на инициативата станаха кметът на район  „Западен“ Димитър Колев и заместникът му Георги Георгиев. Предварително подготвеното послание за бъдещите поколения бе поставено в бутилка и заровено до входа на училищната сграда.

В унисон с днешния ден децата пуснаха и десетки розови балони в небето със завързани за тях послания за толерантност и взаимно уважение. Накрая всички заедно извиха хоро.

IMG_1185

Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Той носи началото си от инцидент, станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. При откриване на учебната година през септември 2007 година по-големите ученици са се подигравали и тормозили деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващият ден двама негови съученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс решават, в знак на солидарност, да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред други училища и само четири години по-късно около един милион деца от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

По време на събитието бяха наградени и медалистите от зимния кръг на международния турнир „Математика без граници“. Отличените малчугани получиха грамоти и медали – бронзови, сребърни и златни, според представянето си.

IMG_1092