Деца, родители и учители от ДГ “Ралица” майсториха макети на къщи от Котел, Копривщица и Калофер, пазят семейна библия отпреди век

Медни съдове, мангал, старинна цигулка и занаятчийско свидетелство на майстора Петър Толев, изработил сервиз за вино от мед, са подредени във физкултурния салон на детската градина в Белащица, превърнат временно във възрожденска стая за гости. Директорът на ДГ „Ралица“ Лидия Горинова и колегите й педагози издирили за обзавеждането още плетени покривки за маса, манерка, мелачка за кафе, лула и табакера, халища и чипровски килими. За да предаде още по-голяма автентичност на атмосферата, Горинова разровила фамилните архиви и добавила снимки на своите прабаба и прадядо от Панагюрище, семейната библия и пазената от близо век стара икона.

Възстановката е направена в рамките на проект „Възрожденски къщи“, реализиран от деца, учители и родители. С изключителен ентусиазъм се включили както 3-годишните мъници от първа група, така и бъдещите първокласници от подготвителна. На достъпен за тях език педагозите им разказали за Възраждането, направили презентация на типични за епохата къщи, за начините на изграждане и обзавеждане.

В продължение на месец малчуганите, с помощта на своите семейства, участвали в работилници за макети от картон и стиропор. За да добият къщите автентичен вид, използвали прежда, плъсти, шевици, цветна хартия, камъчета, клонки. Изрисували и керамични съдове. В подредената във фоайето на детската градина изложба Ирина Дечева от трета група е показала къщата на прапрадядо си Събчо Тихов от кв. „Острец“ в град Априлци. С изключително старание деца и родители направили копие на храм „Св.св. Константин и Елена“ в Старинен Пловдив, на възрожденски къщи от Калофер, Копривщица и Котел. Като преди това ги проектирали с молив върху бял картон.

„Проектът е пътешествие в миналото и се осъществява изцяло по наша инициатива. Основната цел е детето, заедно със своите родители и учители, да влезе в ролята на откривател на непреходните нравствени ценности на българина, на християнския морал и така да изгради отношение към труда като движеща сила, да добие увереност, любов към родното, почит и уважение към семейните ценности, нашите традиции и обичаи“, пояснява директорът Лидия Горинова. В проекта се включили и ученици от ОУ „Пенчо Славейков“, с. Белащица.

Финалът на проекта бе поставен с празнична проява, на която децата получиха награди от Борислав Инчев – зам.-кмет от Община „Родопи“, Стойо Вартоломеев – управител на издателство „Хермес“ и от кмета на Белащица Костадин Николов.