Малчуганите от 1 б слушат народни приказки и истории от цял свят, изпълнени артистично от майките

снимка4

Мама, приказки, читалня  – и всичко това в класната стая.  1б клас от СУ „Цар Симеон Велики” често посреща гости – майки на първолаци, които четат приказки. От български народни, до истории от цял свят.

“Идеята е чрез личния пример родителите да „заразят” и вдъхновят  децата, че четенето е прекрасно”, казва класният ръководител  Мария Костова. Ако децата са заобиколени от четящи хора и те ще поискат да четат. Четенето е модерно и в днешно време не се ограничава само до книжни издания, а включва и четене онлайн, с  QR-кодове и т.н. , допълва преподавателката. Мария Костова е автор на инициативата и вече трета година вижда, че този по-разчупен подход дава добри резултати. Децата наистина са заинтригувани от необичайния четец в класната стая и слушат със затаен дъх, а после разсъждават върху постъпките на главните герои и търсят поуката.

Читалнята на 1б клас често мени адреса си – в хубаво време е вън на двора, а през зимата се мести в класната стая.

В „Цар Симеон Велики” четенето е на почит. В училището има обособен кът, където децата разменят любими свои книжки. Така изграждаме емоционална връзка с училището – ако споделиш нещо свое, мястото вече се превръща и в твое, счита Костова.

снимка 1