Учениците от театралните формации към пловдивското ОУ „Тодор Каблешков“ и ОУ „Васил Левски“ – Рогош се изявиха на сцената на читалище „Шалом“, сред публиката бяха и украински деца

Сценични варианти на популярни български и чуждестранни заглавия представиха малки артисти от две училища на театрален празник в Народно читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Три детски формации, репетирали усърдно в продължение на месеци в рамките на проекта на МОН „Заедно в изкуството и спорта“, демонстрираха пред своите съученици, родители и учители завидно сценично поведение. Сред публиката бяха и деца от Украйна, напуснали страната си заради войната, с които работи благотворителна организация „Каритас Витания“, съорганизатор на събитието.

Второкласниците от театрално студио „Патиланци“ към ОУ „Тодор Каблешков“ представиха „Поучителни бонбони“ по Джани Родари. Те разказаха историята за планетата Бу, където нямало книги, а науката се продавала и се консумирала в бутилки.

Театрално студио „Котешката банда“ към ОУ „Васил Левски“ – Рогош, обединява ученици от втори и четвърти клас, които обраха овациите с мюзикъла „Славните котета“ на пловдивската поетеса Гергана Сотирова и композитора Стефан Димитров. Сборна формация от ученици от пети, шести и седми клас – „Фантазия“, отново от училището Рогош, представи компилация от древногръцки митове и легенди под заглавие „Божествени дилеми“. Костюмите и декорите са дело на Теодора Йорданова и Меглена Илиева, а ръководители на студията са актрисите и писатели Паулина Гегова-Карамфилова и Виделина Гандева, които благодариха на децата за усърдието и емоционалното представяне.

Доброволци от хуманитарната организация сътвориха за младите таланти ключодържатели от плетиво, донесоха голяма торта за всички присъстващи и платно с нарисувано дърво. На него малчуганите оставиха своя цветен отпечатък. Така детският празник прерасна в тържество на съпричастността, обединението и добротворчеството.

Фотографът Алекс Карамфилов и операторът Александър Маринов подготвят видео за премиерата.