Фототапет с плодове и зеленчуци във формата на сърце в бюфета за закуски на най-малките ученици от „Ал. Константинов”

dscf9530

Малкият принц посреща първокласниците от ОУ „Алеко Константинов”. Изображение с популярния герой на Екзюпери и посланието „Истинските неща се веждат със сърцето, а не с очите” е поставено в коридора на етажа за най-малките ученици в новата сграда – бившия МУЦТПО. След като претърпя тотална реконструкция, сега в преобразените до неузнаваемост класни стаи на втория етаж се обучават първолаците. Всеки детайл от дизайна на учебните кабинети е свързан с петте елемента – Вода, Земя, Космос, Слънце, Въздух. Промяната на интериора е с фототапети, осигурени по проекта “Обичам моето училище” на фондация „Лайт Сорс“.

dscf9533

 

„Прощавам, обичам и благодаря са думи ключета към всяка душа”, пише в кабинета, решен в синьо и посветен на водата. Освен естетическа наслада от впечатляващите изображения, децата научават също, че водата е прозрачна, че няма вкус, цвят и мирис, че има твърдо, течно и газообразно състояние.

dscf9535

В зелено е преобразена класната стая с покровител Земята. Надписите: „Горният слой на Земята се нарича почва”, „Земята е нашата планета”, „Земята се върти около Слънцето” и „Земята е част от Слънчевата система” ще помогнат на най-малките в уроците по човек и природа и човек и общество.

Всяка от класните стаи е боядисана в различен цвят. Модулните масички и столове, които заменят чиновете, са в същия нюанс като стените.

dscf9531

За да похапват с удоволствие, вкусно и здравословно, в бюфета за закуски е поставен фототапет с плодове и зеленчуци във формата на сърце.

Една от най-впечатляващите намеси в интериора на сградата е витражът на художника Иван Ламбров.Той е разгърнал таланта си върху прозорец от 10 кв.м., на който, по египетска технология с топено стъкло, е сътворена Галактика на знанието. Всяка звезда или планета ще бъде във формата на буква от азбуката.

Дворът, който е общо 4 дка, е изчистен, и в момента се изгражда вход за автомобили с цел да бъдат улеснени родителите при воденето и прибирането на децата от училище. Амбицията е някогашната дърводелска работилница, която се намира в двора, да стане физкултурен салон.

dscf9532