Децата от театралното студио към ОУ „Екзарх Антим I“ представиха спектакъл с причудливото заглавие „Часовникогюрокуфарът“

Амалгама от различни театрални стилове и жанрове – така може да се определи спектакълът с причудливото заглавие „Часовникогюрокуфарът“ на малките артисти от ОУ „Екзарх Антим I“. Децата, които сами решили да нарекат театралното си студио „Антимче“, представиха снощи финалното представление, с което завършват годината, в залата на „Театърът на Чарли“. Трупата обединява 14 ученици от първи, втори и трети клас, които развиват знания и умения, свързани с театралното изкуство, ръководени от актьора и режисьор Васил Караманлиев. Клубът е сформиран по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Облечени в ярко оранжеви тениски с логото на училището и хартиени шапки, които сами направили от стари вестници, децата представиха адаптация по приказката „Умник Гюро с умници другари“ на Елин Пелин. След това интерпретираха „Не пипай куфара“ на Борис Априлов като клоунада, като измъкнаха от джобовете си червен нос, за да влязат в роля. Малките герои трябваше да отворят куфар, в който се оказа, че има две съкровища – книга и балон сърце. И в един глас да припомнят на публиката строфи от Вазовото “Аз съм българче”.

„Изключително съм впечатлен от напредъка на децата, учуди ме отговорността, с която подхождат към задачите и упражненията. Радвам се, че се докоснаха до театралното изкуство и навлязоха в процеса на създаване на спектакъл, усетиха магията на сцената, декорите, костюмите, музиката и осветлението“, коментира режисьорът и благодари за екипната работа на началния учител Людмила Иванова. При подготовката на представлението той ги провокирал да участват в театрални игри, правили упражнения за техника на говора, за ритмика и концентрация.