Историческият музей ще подарява на всяко дете тетрадка с изображения от Пловдив

website_background_night2016-600x400

Детско ателие сред шедьоври на родни класици от златния фонд на ОББ организира Градската художествена галерия на 24 септември от 16 до 19 часа. В рамките на 3 часа, с помощта на художници от екипа на фондация „Изиарт“, децата ще могат да направят собствени интерпретации на експонираните картини. Ще бъде подредена малка изложба с техните произведения. Техните родители пък могат да разгледат уникалната експозиция с 47 творби от 37 майстори на живописта и графиката. Колекцията на банката наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лева, които, според художествените си качества, са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов.
Освен ателието ще се проведат две игри, чрез които децата и техните родители могат по забавен начин да опознаят произведенията в изложбата. Трима от правилно отговорилите ще получат специални награди.

Селекция от 140 събития на 70 различни локации в града ще бъдат представени в традиционния арт форум НОЩ/Пловдив. Фестивалът е на 23 и 24 септември.

С 5 основни направления – „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ , „Малката нощ“ и „Отворени изкуства“, фестивалът дава свобода на всеки посетител да избере и планира своята нощ според интересите си с помощта на специалното мобилно приложение night.bg. Музеи и галерии, клубове и публични пространства ще посрещнат десетки хиляди пловдивчани и гости на града от страната, от Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия.

„Желанието ни за тази 12-та Нощ е малките и големите посетители да откриват нови гледки точки към историята на Пловдив, която крие неизчерпаеми богатства. Всяко дете, което дойде в Историческия музей, ще получи като подарък специална тетрадка с изображения, които може да оцвети с моливи и флумастери на място или да си занесе вкъщи, за да я довърши. В тази книжка ще са включени емблематични сгради от Пловдив, сред които музейни сгради като къща „Георгиади“ в Стария град. Другото ни намерение е да се направил и пъзел за сглобяване на същия принцип – с картинки на знакови здания в  Пловдив”, обяснява директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

За да присъства и така важният за децата занимателен образователен елемент, от музея подготвят играта „Открий техническото средство“. Малчуганите ще видят стари фотоапарати, пишеща машина, радио, за да придобият представа как се е развивала техниката в миналото, и то от времената, когато нововъведения като първата електрическа крушка, първия телеграф, първия телефонен апарат са се превръщали в революционни преобразувания за хода на историята.

Природонаучният музей организира  посетителски тур за деца на 23 септември от 17 до 19 часа. По същото време в Етнографския музей ще има детска работилница по метода на апликирането с текстил и шаблони по традиционни мотиви от българския фолклор и времената на Шекспирова Англия върху предварително изработена подложка за хранене. Предвидено е и тъкане на малки декоративни станчета.

Музеят на авиацията представя постоянната си експозиция и игра на летец откривател също на 23 септември от 16 до 19 часа.

Децата от неделното училище към църквата „Св. Св. Константин и Елена” ще изобразяват върху платна детайли от средновековни български ръкописи в галерия „Иконна”. Работилницата ще се проведе на 23 септември от 16 до 18 часа, след което платната ще бъдат представени в изложба.

На 24 септември в детския отдел на НБ „Иван Вазов” ще бъде организирана творческа работилничка за мини картини „Птици и пера политат в нощта”.  Снимайте се до дървото, което заедно ще украсим с малки бухали и пера от цветен картон. Ще се поизцапаме с въглен, сангина и креда. Около нас ще са героите от книгите и техните страховити нощни истории, призовават организаторите и канят децата от 17до 19.30 часа.

В същото време в „Ръкоделницата” в Капана ще има работилница за оцветяване с акрилни бои върху текстилна чанта.