Заниманията започват на 6 март и ще се провеждат в работилниците в Старинен Пловдив

Майстори от Регионалната занаятчийска камара ще обучават деца как да изработват традиционни изделия. Заниманията ще се водят в рамките на проекта за Занаятчийско училище, финансиран от Министерството на културата и плод на съвместните усилия на Община Пловдив и Камарата.

Първият учебен срок е от март до юни, а вторият – през септември и октомври. Всяко дете ще може да се запознае детайлно с три занаята. Занятията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3). По 100 деца на месец ще имат възможност да се запознаят отблизо с традиционните български занаяти, а в тънкостите им ще ги въвеждат 20 майстори.

Председателят на Занаятчийската камара Тони Симидчиева заяви, че още преди официалния старт интересът е голям. Родителите, които имат желание да включат децата си, могат да го направят през училищата, на сайта на Занаятчийската камара и в социалните медии, където е обяснено как могат да се запишат. Във всяка от групите ще работят между 4 и 6 деца, като е едно занимание продължава 4 астрономически часа или 6 учебни часа. Всяка образователна програма ще приключи с изложба, на която децата ще представят измайстореното от тях в Галерия „Занаяти“ и ще получат сертификати за преминатото обучение.

„Точно тези проекти са подкрепа, от която се нуждаем. Така ще се види и на практика, че местната власт и майсторите обединяват усилията си в запазването на традициите“, каза още Тони Симидчиева. Тя призова популяризирането на българските занаяти да не спре дотук, а да се потърсят варианти чрез Министерството на образованието част от часовете по домашен бит и техника да се провеждат в ателиетата на занаятчиите.