Ювелири от Берковица проведоха двудневен уъркшоп с ученици от единствената паралелка по бижутерство у нас в СУ „Никола Вапцаров“

Някога знатните фамилии са имали подноси и чаши с филигран, а изделията на Чипровската школа са стигнали чак до Италия, обяснява майстор Цеца Дамянова, докато подготвя инструментите и материала за уъркшопа. Заедно с колегите си Стефан и Албена Стефчеви от Берковица, тя проведе двудневно обучение в СУ „Никола Вапцаров“, свързано с ювелирната техника за изработване на фини изделия от тънка сребърна нишка. Украшенията, които наподобяват дантела, някога се изработвали и от злато или мед, но днес се използва основно сребро.

Целта е да предадем познанието за този занаят, който е на изчезване, казват майсторите, които са сред малцината ювелири, посветени на фината ажурна техника. Неслучайно избрали единствената паралелка по бижутерство у нас, за да разкрият тънкостите при усукването се нишките като дантела, които, по думите им, тъкат история. Обучението се реализира по инициатива на асоциация „Фестивалите на България“ и с подкрепата на Национален фонд „Култура “.

И тримата някога са били част от кооперация „Бижутери и сувенири“ в Берковица, която обединявала 200 майстори. Ювелирите разказаха, че традицията датира от времето на траките и вплита много културни елементи и послания. В средновековието филигранът също е били изключително развит като занаят – майсторите имали усет към детайла, а църквата била основен потребител на изделията им: обковите на Евангелието, кандилата, чашите за причастие, митрите на митрополитите. Когато навлиза в бита, знатни фамилии са използвали подноси и чаши с филигран, обяснява Албена Стефчева. По-късно изключителна популярност добили изделията на Чипровската школа, които били търсени чак в Италия.

Майсторите бяха впечатлени от ентусиазма и усърдието, с което работеха пловдивските гимназисти. С тяхна помощ те успяха да измайсторят обици и сребърни висулки.